lördag 23 augusti 2008

Den skalliga generationen

Hår, på huvudet, i ansiktet, på kroppen, har en isolerande funktion både mot värme och kyla.

I norr har människan sedan tidernas begynnelse, eller i vilket fall så länge människan funnits, utsatts för kyla vilket fått våra kroppar att bli tämligen hårbeklädda. Söderut där solen stekt har människan utvecklat främst krulligt huvudhår för att isolera den så viktiga hjärnan mot överhettning.

Evolutionen tar tid och medför inte nödvändigtvis att en afrikansk motsvarighet till Alexander Bard ,som flyttar till Kalix och fryser genetalierna av sig bara för att han ska gå runt i shorts året runt, skulle bli hårig över hela kroppen. Däremot har man sett samband med ökad kroppsbehåring hos t ex anorektiker vilka bevisligen har en lite klenare isolering mot kyla än andra människor. Alexander Bard, för övrigt, är faktiskt rätt hårig när man tänker efter.

På samma sätt som att en anorektiker får ökad kroppsbehåring som skydd mot kyla kan man se samband med mössor och flintskallighet. Jag skulle tro att andelen flintskalliga hos yrkesmilitärer i medelåldern är något större än hos andra yrkesgrupper. Dom springer runt i kepsar hela tiden och är det inte en ren mekanisk nötning så är det väl för att kroppen som ändå har ett ständigt skydd mot kyla helt enkelt inte behöver håret längre. Notera att de delar av huvudet om inte täcks av keps faktiskt har håret kvar.

Notera också att just flintskallighet av olika genetiska skäl bara verkar gälla män medans ökad och kroppsbehåring påverkar alla kön inklusive såna som springer runt i shorts året runt. Fram för fler kvinnliga officerare!

Nuförtiden när man går runt på stan, sommar som vinter, dag som natt, ser man en hel generation av unga herrar som springer runt i mössor(!) oavsett temperatur. När som helst, var som helst, hur som helst, t o m vid matbordet har man mössa på som gamla kärringar som inte tvättat håret på ett par månader (och där antagligen hatten vuxit fast). De här unga gentlemännen kommer att bli vår framtida 'skalliga generation'. Antagligen kommer vi att se 'större' flintar också. Förr var män normalt beväpnade med kepsar eller hattar där kanten för värmeisoleringen började en bit ovanför öronen. Numera dras ju mössorna ner över öronen i det värsta norrländska byfånestuk man kan tänka sig. Den framtida flinten borde med andra ord börja runt en decimeter längre ner än vad vi är vana vid att se. Det kallar vi evolution. ! Vänta bara sådär 20 år, sen kan ni komma och säga att jag har rätt eller fel!

Själv tillhörde jag den där kategorin av pojkar som aldrig hade mössa fast öronen blev blå och tänderna skallrade. Också i det militära fuskade jag med kepsen så mycket som möjligt och jag har i alla fall fått behålla det mesta av håret än så länge.

PS
Till den allmänna flintskalligheten kan man också föreställa sig den fantastiska kroppshållning den här framtida medelålderns skaran av män kommer att ha. Kutiga ryggar, runda bukar och framskjutna axlar som följd av alldeles för mycket datorspelande, chipsätande och stillasittande. Det kommer att vara svårt att få kalsongerna att hålla sig uppe och synliga utan hängslen, ha ha!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...