fredag 8 augusti 2008

OS - en krutdurk?

Idag drar det ihop sig till OS. Terrorhoten har redan börjat hagla över OS, helt enligt alla förväntningar. Det finns knappast något större evenemang och OS är en fantastisk möjlighet för terrorister, stora som små, att synas då alla världens ögon nu under en tid är riktade mot Kina.

Grundidén med terrorism är ju inte nödvändigtvis att ha ihjäl människor eller att spränga sönder saker, grundidén är att ingjuta fruktan hos människor. Om ett hot uppfattas som reellt, skapar publicitet och samhället tvingas vidta åtgärder utifrån detta hot så är syftet uppnått. Människor blir rädda och oroliga - deras frihet blir begränsad.

Alla stora evenemang drabbas av terrorhot, i vissa fall genomförs dom. Ibland kan dom stoppas i tid, ibland inte. Den kinesiska polisen är, som i alla kommunistländer, synnerligen effektiv då dom inte nödvändigtvis bryr sig särskilt mycket om mänskliga rättigheter eller yttrandefrihet. Detta har redan vid ett flertal tillfällen innan OS visat genom misshandlade journalister och beslagtagen film. Man har också, påstår man, satt stopp för några planerade terrordåd. Om detta är en 'propagandistisk' överdrift i syfte att skrämma terrorister eller defacto sant får andra bedöma.

Den stora faran för ett bra genomfört OS, tror jag, kommer att komma från kombinationen av terrorismen och den effektiva och brutala polisstyrkan. När saker börjar hetta till finns det en risk att den kinesiska polisen överreagerar (gamla kommunistränder går inte ur så lätt). I sin iver att sätta stopp för hoten kommer de att kunna arrestera alla misstänkta - även oskyldiga OS-besökare och journalister. Detta i sin tur skulle kunna skapa protester och manifestationer för mänskliga rättigheter vilket skulle behöva stävjas. Detta i sin tur kan i skulle mycket väl kunna eskalera till kravaller vilket skulle innebära slutet för ett OS i Kina. Terrorister skulle faktiskt kunna utnyttja en sådan här sak mot Kina genom att underblåsa denna typ av misstänksamhet mellan polis och besökare.

Det ska också bli intressant vad kineserna kommer att 'filtrera' bort ur sina tv-sändningar nu när dom har fått världens acceptans på att 'fördröja' utsändningarna så länge att dom hinner plocka bort allt sådant som dom inte vill att vi ska se - t ex protester för mänskliga rättighter. Ett antal människorättsorganisationer kommer med all säkerhet att vara på plats för att protestera och visa sin syn på kinas politik. Kinas censorer kommer att få göra skäl för sin lön.

Låt oss i alla fall hoppas, för alla hårt satsande idrottsmän skull, att OS blir en idrottsligt trevlig och rättvis kamp utan en massa dopingskandaler och annat trams.

Over and out.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...