lördag 9 augusti 2008

OS-invigning med eftersmak

Jaha, då var invigningen av OS avklarad. Maffigt värre blev det. Ett par timmars ren progaganda i en klass för sig, en klass inte ens Goebbels hade klarat av. Aldrig har väl en OS-invigning varit så välregisserad sedan Berlin 1936. (Inte ett ord om kommunisttiden)

Konstnärligt var det ett mästerverk. Samordningsmässigt med alla dessa deltagare var det ett mästerverk. Det var helt enkelt ett mästerverk! Trumslagarna satte nivån på topp från början och sen blev det bara bättre. Kina är, precis som Hitlertyskland och Sovjetunionen var, utomordentligt bra på att samordna massuppvisningar av den här storleksordningen, då ofta med marscherande män på snörräta rader. Vi slapp i alla fall se på höga bensparkar och gevärsviftande.

När den kinesiska fanan kom in, buren av barn från samtliga kinesiska provinser hajade jag till en smula. Känns inte riktigt rätt med tanke på vad som händer i Tibet just nu. Sen blev det trots allt lite höga bensparkar i alla fall när militären skulle ta fanan sista biten. Fred, harmoni mellan människor, harmoni med naturen - jo, jag tackar jag.

En fantastisk inledning på ett OS, ett konstverk utan motstycke - och ändå lämnar det en svagt sur eftersmak i munnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...