fredag 12 september 2008

Mäklare, ett släkte för sig

När man har hamnat i en situation där man vill sälja ett hus eller en lägenhet har man valet att anlita en mäklare för att göra jobbet. Lägenheter kan man kanske sälja själv men när det gäller ett hus känns det nog lite tryggare med en mäklare som drar i alla trådarna. Frågan infinner sig då...vem ska man välja?

Stora skillnader
Vi bestämde oss för att ta in tre olika mäklare för att skapa oss en uppfattning om dels marknadsvärdet på huset, dels hur dom ser på säljcykeln. Mäklarna vi tog in var Ab Husmäklaren i Onsala, M2 i Kungsbacka och Svensk Fastighetsförmedling i Kungsbacka.

Marknadsföring viktigt
M2 dök upp i sin lilla M2-bil, exakt i tid. Ur klev två glada och trevliga tjejer som omedelbart gav ett positivt första intryck. Vi gick runt i och utanför huset och dom ställde lite frågor. Fick inte riktigt koll på vad dom kunde om hus rent tekniskt.

Efter rundvandringen satte vi oss ner vid köksbordet och dom drog en presentation om M2 och hur dom jobbar. Mycket säljande. Känns som M2 lägger mycket vikt vid själva marknadsföringen. Fick dra ur dom info om provision och sådant bara för att få ett hum. Priset dom angav låg i trakten av vad vi själva ansåg vara rimligt. M2:s säljcykel är bara på 5 veckor. Känns väldigt kort med tanke på tiderna. Totalt sett ett mycket bra intryck. Dom hörde dessutom av sig efter ett par dagar för att kolla om vi hade bestämt oss.

Mätta tidsoptimister
Husmäklaren i Onsala dök upp med två gubbar i en pyttebil, en sån där fransk sak...10 minuter för sent...och inte ett ljud om att 'vi blev lite sena'. En till synes enkel sak men när vi träffade honom på kontoret gick hans stora väggklocka 10 minuter före - med flit (vilket antyder att han är tidsoptimist)

Ett varv runt och i huset där med med en hel del frågor och kommentarer vilket gav mig en tydlig bild av att det tekniska kunnandet var det inget större fel på.

Fel, var det däremot, på humorn! Det känns alltid trevligare om den person man pratar med säger roliga saker istället för att säga att han säger roliga saker. De roliga sakerna skulle då kunna känns lite roligare alldeles av sig själva och man slipper skratta bara för att han sa att det var roligt. En annan tråkig detalj var att en av dom ständigt (antagligen i ett försök att vara rolig) påpekade att han borde få mer betalt av mig. Är antagligen en kul kommentar första gången men definitivt inte den fjärde.

Vi blev till slut stående i köket under en diskussion där man påpekade att om man mer eller mindre skulle måla allting vitt så blir det ljusare och enklare att sälja. Priset sattes mycket längre än M2. Fick inte fram särskilt mycket information för övrigt utan det mesta kunde man förhandla om. För övrigt gick det sedan en hel vecka och ingen hörde av sig därifrån...Kändes inte särskilt hungriga, nästan mätta, eller hur?

Ett trevligt proffs
Svensk Fastighetsförmedling kom ensam i form av en trevlig kvinna i en bil som antydde framgång, men lagom framgång. I rundvandringen var hon positiv och vetgirig. Hon ställde mycket frågor, kollade in allt, antecknade mycket och kommenterade saker på ett kunnigt sätt. Gav i det stora hela ett mycket bra intryck.

Detta var på kvällen och på hennes fritid (om nu mäklare har sånt). Dagen efter vid 9 ringde hon och gav ett preliminärt besked följt av en helt genomarbetad offert strax innan lunch. Detta var riktigt proffsigt. Hon fick jobbet.

Stora och små skillnader
Vad avser vad mäklare vill ha av oss som säljer så är det små skillnader. Alla ligger runt 2,5% i arvode om man nu inte vill leka med stegar osv. (Husmäklaren Onsala sa fyra gånger att han egentligen ville ha mer).

Vad dom ger tillbaka däremot skiljer rätt mycket. Från stylinghjälp om hur man ska måla och bygga om för att få sålt till professionella helikopterbilder för att visa på det fantastiska läget. Det estimerade marknadsvärdet kan också skilja sig - uppemot 25%(!)

Det finns mycket att fundera över. Vårt tips är iaf, ta in många mäklare för att kunna jämföra och undvik mätta tidsoptimister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...