fredag 5 februari 2010

Ägs tullen av posten -eller är det tvärtom?

Jag beställde lite prylar på nätet från ett trevligt företag i Hong-Kong, http://www.dealextreme.com/
Dom har allt från himmel till jord, billigt, mycket billigt. Har köpt några headset till iPhone ($3.47 och riktigt bra ljud), bluetoth stereo headset för $7 och lite annat blandat junk. Det bästa är att frakten är inkluderad i priset(!)

Sista beställningen hamnade i tullen på Arlanda och jag fick hem ett brev där jag ombads maila eller skicka in ett kvitto på inköpet. Tullen ville veta vad som var i paketet och vad det var värt så rätt tullsats och moms kunde debiteras.

Sagt och gjort, jag skickade in mitt mailkvitto med produkter och priser. Några dagar senare dyker paketet upp på postutlämningen och jag måste lösa ut paketet för 140 spänn. Notera att hela det inköpta värdet låg på ca 300 kr.

Jag tog en närmare titt på paketet och upptäckte att på den påklistrade adresslappen fanns en 'customs declaration' med exakt vad paketet innehöll och vad detta var värt i Hong-Kong dollar! Hmm....undrar om läskunnighet är med på kraven för att bli tullare?

Vad värre är, på specifikationen för avgiften hittade jag att 60 kr av dom 140 var frakt. FRAKT! Frakten var ju redan betald ända från Hong-Kong.

Jag har inga problem med att betala tull för varor jag köper, men att betala frakt ytterligare en gång bara för att någon temporärt lyfter ett paket av bandet och sedan lägger tillbaka det, där tappade dom bort mig i logiken iaf. (om dom inte ägs posten eller nåt)

Ungefär som att om ett flygplan plötsligt tvingades mellanlanda pga något oförutsett, tankning pga kraftig motvind eller nåt, så skulle alla passagerare tvingas lösa nya biljetter för att komma vidare. Sjukt.

Nu har jag reklamerat en pryl som inte funkade riktigt. Dom skickar genast en ersättningsvara utan kostnad. Fantastiskt företag det där. Så nu väntar jag bara på att tullen ska hitta detta paket och tvinga mig att betala tull och 60 spänn i frakt på en ersättning för en kass vara jag redan betalt tull för. I så fall kommer prylen för 35 kr att bli 200% dyrare.

Vi får se vad som händer. Antingen ska man sprida sina inköp en vara per beställning och hoppas att de flesta slinker igenom eller så får man göra en jätteorder så frakten blir en marginalkostnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...