torsdag 18 februari 2010

Nya utmaningar

Jag har fått en intressant utmaning att ta tag i. Att försöka fixa en Sharepoint-implementation av 'Prediction Markets'.

Prediction Markets är till för att spekulera i framtida händelser t ex vad priset per ton kommer att bli på nästa års skörd av vete. Eller nästa president. Man köper och säljer andelar precis som vanlig aktiespekulation. Fungerar precis som på börsen med 'riktiga' värden. Otroliga summor omsätts på olika betting företag på nätet idag där man kan spekulera i nästan vad som helst.

Ett användningsområde som börjat växa fram är förutsägelser om marknad, konkurrenter, produkter etc för företag. Summan av väldigt många individers synpunkter och tro ersätter eller överstiger resultatet av ett fåtal experter. Man låter anställda spekulera med 'låtsaspengar' och när deadline för spekulationen är uppnådd kommer 'slutkursen' att vara väldigt nära det faktiska utfallet.

Google har t ex prövat detta i stor skala internt med bra resultat avseende riktigheten i förutsägelser. Mer tveksamt är dock den tid anställda måste lägga på detta samt svårigheten att hitta bra belöningssystem som motiverar människor att delta aktivt och att inte 'fuska'. Mycket av svårigheterna beror på att systemet i sig är för krångligt och många tycker det är för svårt att förstå detta med 'hur det går till på börsen'.

För att inte tala om matten bakom....

Utmaningen för mig blir att försöka skapa en liknande lösning som är mer lätt att förstå än börsen, som har ett enkelt användargränssnitt men som ändå innehåller en spänningsfaktor med vadslagning. Det ska finnas tillgång till grafer över kursutveckling både för kursen i stort och för den enskilde användaren. Till detta ska jag försöka lägga till ett 'belöningssystem' där man tjänar 'trovärdighetspoäng'. Ju bättre man är på att förutsäga saker, dessto högre trovärdighet får man och har därmed också större påverkan på kursen. De med högst trovärdighet kan gotta sig åt att ligga på en 10 i topp lista eller nåt. Veckans 'bubblare' kan man också införa t ex, allt för att göra det kul att vara med och lyckas, att kunna mäta sig med andra.

Kopplar man trovärdighet till olika kunskapsområden kan man gruppera 'experterna' och det kanske går att använda deras expertis till andra aktiviteter också. Vem vet - kanske dyker det upp personer som borde sitta på strategiska platser inom företaget!

Spännande område är det. Bara hoppas att jag får tid att göra detta klart.

Mer om detta finns att läsa här: http://en.wikipedia.org/wiki/Prediction_market

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...