torsdag 4 februari 2010

Vägtullar

Som ett brev på posten efter att Stockholmarna införde vägtullar började politikerna i Göteborg tänka i samma banor.

Nu är förslaget klart och man har på vanligt göteborgskt manér tänkt till ordentligt och satt en egen knorr på det hela.

Vad är syftet med vägtullar runt en tätort? Att minska mängden bilar i centrum, att låta människor lämna bilarna utanför stan eller att passera staden via omkringliggande leder.

Göteborg har blivit inringad av ett 40-tal betalstationer och det enda sättet att för genomresande att ta sig förbi stan t ex Malmö-Oslo är antingen rakt igenom på E6 förbi Liseberg och åka under älven i Tingstadstunneln, eller att runda stan på Hisingsidan genom att ta Älvsborgsbron (som ligger långt utanför tullområdet) och vända upp mot Oslo där.

Nå, dessa listiga politiker har bestämt att tullbelägga också Tingstadstunneln för att finansiera ett nytt tunnelbygge. Samtidigt passar man på att tullbelägga Göta Älv bron också fast den redan ligger mitt i tullområdet (dubbel tull alltså). Sen nu insåg man att om man tullbelägger tunneln och centrum så kommer belastningen på Älvsborgsbron att öka...så den tullbeläggs den också(!)

Nu finns det ingen väg genom stan utan att betala tull! Detta har inte ens Stockholmarna lyckats med.

Själv bor jag i Örgryte precis innanför tullzonen men tvingas passera ut ur den innan jag kan vända tillbaka in mot stan igen...hmfrph!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...