söndag 11 april 2010

Estlandsresan - del 3 - Narva

Dag 3 av vår resa till Estland hade vi avsatt till att besöka en helt annan del av detta land - Narva. Narva ligger vid den ryska gränsen, 21 mil från Tallinn och bara 12 mil från St Petersburg. Det som utmärker Narva förutom de 2 mäktiga borgarna som ligger bara några hundra meter från varandra på ömse sidor om floden som utgör gränsen, är den tunga industrin och alla ryssar.

Narva var det mest rysstäta området under okupationen, det var där mycket av den tunga industrin förlades med närhet in mot övriga Sovjetunionen. Här fanns brytning av oljeskiffer, 2 enorma kraftverk för oljeskiffret, kemiska industrier som spydde ut sin skit i Östersjön och antagligen en massa annat vi inte känner till. Befolkningen var nästan uteslutande ryssar för att arbeta i dessa känsliga industrier.

Nu, hela 19 år efter frigörelsen från Sovjet, ser det fortfarande för jävligt ut. Många av industrierna är övergivna, fönster gapar tomma. Oljeskifferbrytningens spår med enorma svarta högar (läs berg) av slaggprodukter syns på lång väg. Enorma komplex med arbetarbostäder står lite varstans, tråkiga och sovjetgrå, byggda av grå tegelstenar gjorda av pressad aska (ser tråkigt ut, håller inte särskilt länge innan det börjar vittra sönder och det går inte att fästa någon form av färg eller puts på dom). 83% av befolkningen i Narva är fortfarande etniska ryssar vilket antagligen är anledningen till att det inte händer så mycket. Till skillnad från Esterna vill dom ju inte ha någon förändring. Det blir antagligen bättre när den gamla generationen ryssar ersätts med en yngre.

T o m Leninstatyn står kvar, väl undangömd i borgen bara ett stenkast från den ryska gränsen, där står lenin och pekar 'hemåt' mot ryssland. Den stod mitt på torget innan men har fått en mer passande plats numera. Från början skulle den tas bort helt, precis som i resten av landet, men tja...andelen ryssar var för stort. Vi såg faktiskt några ryska tanter stå och sukta vid ett annat kommunist monument med en röd stjärna på. Detta var också den enda platsen vi besökt som fortfarande hade skyltar i affärer på ryska och priser i rubel.

Vi tog en titt i borgen och åkte runt i staden för att se hur det såg ut. Det finns inte mycket kvar av ursprungsbyggnader. Det mesta är uppfört av kommunisterna på 50-60 talet. Maten intog vi på Narvas finaste resturang, den Gyllene Måsen, som hittat ända dit. En Big Mac går alltid ner!

Det blev mycket intryck denna dag. Det gick att föreställa sig hur det såg ut på rysstiden. Detta är ytterligare en helt annan sida av landet.

Fler bilder från Narva hittar du i bildbanken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...