lördag 10 april 2010

Estlandsresan - Tallinn

Vi åkte till Estland med familjen efter påsk för att ungdomarna skulle få se hur deras farmor hade vuxit upp och leta upp gården där hon tillbringat sina somrar.

Första anhalten var Tallinn, en fantastisk gammal Hansa-stad som är ytterst välbevarad, nu när man börjat skrapa bort allt elände som har smetats på husen under ett långt ryskt styre och vanvård.

Vi fick en eftermiddag där vi traskade runt och kollade in gamla stan. Detta är verkligen sevärt, Visby känns som en ruin i jämförelse. Väldigt många hus har blivit fullständigt restaurerade, vissa är på gång, och andra är ännu inte påbörjade. jag har varit i Tallinn ett par gånger innan, ända sedan ryssarna slängdes ut och har sett enorma förändrigar från grått, trist och smutsigt till färglatt och prydligt. Tallinn är ett riktigt kulturarv som vårdas ömt.

Det finns så mycket saker att upptäcka, en till synes obetydlig port till en innergård gömmer en pärla innanför, en annan port gömmer ett skrotupplag. Små detaljer i fasader som knackats ur som små portar mot medeltiden.

Då Estland snabbt är på väg in i EU och Euron så har givetvis också prisbilden förändrats till svenska priser. Det är inte så billigt längre. Maten på resturangerna är god och ölen är enligt min smak helt fantastisk, speciellt ett honungsöl som var nåt alldeles extra.

Vad som också är slående är att Sverige känns som rena u-landet vad beträffar Internet access. Det fanns inte en enda resturang som inte hade gratis WiFi, det fanns inte en rastplats eller informationsplats längs vägarna som inte hade gratis WiFi. Jag stänge av mobildatat på min väldigt datatunga HTC och förlitade mig på WiFi näten överallt. Det ni!

Bilderna nedan är ett litet axplock. Fler finns i bildbanken.

Dag 2 åkte vi söderut mot Pärnu och den Estniska västkusten för att hitta mammas sommargård...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...