onsdag 15 december 2010

Anbud omfattar inte service - tydligen

Nästan alltid när stat och kommun begär in anbud inför en upphandling av tjänster lägger sig företagen väldigt lågt för att vara säkra på att få avtalet.


När Västtrafik ville få in anbud på viss busstrafik i Göteborg var det Veolia, ett franskt företag, som avgick som segrare.


Nu har polisen under flera tillfällen under hösten gjort stickprovskontroller på Veolias bussar i trafik och hör och häpna, 54 av 59 har fått körförbud på plats - alla 9 bussar som kontrollerades vid senaste tillfället fick körförbud! Notera också att det bara är saker som är av trafiksäkerhetskaraktär som besiktigas, inte en massa andra skitsaker.


Detta är fullständigt skandal. Argumenten från Veolia är att Västtrafik betalar så dåligt att man inte har råd med underhåll. Ha, Västtrafik betalar det som stodi anbudet.


Egentligen kanske detta är något vi kunde tillämpa också i kriminalvården. Lägg ut eländet på anbud så blir det lite bestraffning för våra brottslingar att sitta i kurran. Va, mat? ..ska dom ha mat? Nä, det går inte...ni betalar för dåligt.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...