lördag 18 december 2010

Är det fritt fram att börja kränga vapen till vem som helst?

I Sverige är vi så himla rediga. Vi ska föregå med gott exempel och alltid vara i bräschen så fort det är något som har med miljö, jämställdhet, mänskliga rättigheter och dylikt.


Vi har t ex regler som säger att vi inte ska sälja vapen till krigförande länder och inte heller vapen som kan användas offensivt. 


Men stabil är grunden vi står på egentligen? Vi har högt satta klimatmål, vi slår oss för bröstet och stoltserar med att ha sänkt koldioxiden med 3,5 miljoner ton under 2009. Samtidigt röjer det statligt ägda bolaget Vattenfall runt i Tyskland och flyttar byar för att komma åt brunkol. Brunkolen är bland det värsta som finns vad avser koldioxidutsläpp. Nu planerar Vattenfall att bygga fem nya brunkolsgruvor i Tyskland vilket signalerar att man kommer att fortsätta driva sina kolkraftverk och ösa ut koldioxid i oförminskad skala åtminstånde 20 år framåt. Allvarligt talat, hur trovärdig blir den svenska miljöpolitiken om vi håller igen på hemmaplan men släpper ut koldioxid för fullt på bortaplan? 


Med samma logik så borde vi ge klartecken till Bofors och övriga svenska vapentillverkare att öppna upp fabriker utomlands, t ex i Frankrike som har lite friare regler, och låta dom sälja vapen därifrån. Då kan vi både tjäna pengar på våra fina vapen samtidigt som vi kan känna oss så jävla rediga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...