måndag 13 december 2010

En religiös betraktelse

Nu har till slut Sverige också drabbats av en självmordsbombare, en feg skit som som ville ha ihjäl oskyldiga människor, en feg skit som gömmer sig bakom sin religion, en feg skit som påstår utföra sin guds vilja (och förstör för alla som utövar sina religioner på riktigt).


Det finns och har funnits många religioner genom tiderna och alla har haft som uppgift att vara en ledstjärna för människor genom deras svårigheter, att sprida kunskap till massorna och att även att ge styrning genom påbud och regler. Det gemensamma har dock alltid varit att värna om livet och att lära ut tolerans och medmänsklighet. Människor har alltid haft ett behov att att tro på någonting. För vissa har det räckt med att tro på sig själva, andra har behövt tro på någonting högre, som ger hopp, tröst och som gör att man har kunna acceptera saker som man ibland inte har förstått. 


Flera religioner accepterar bara att man tror på en gud - sin egen (Hinduismen är ett stort undantag som ser olika religioner som olika vägar att uppnå samma sak). Notera att andra gudars existens faktiskt accepteras. I kristendomens 10 Guds bud står det typ 'Du skall inga andra gudar hava jämte mig'. Detta innebär ju ett klart erkännande att andra gudar uppenbarligen existerar.  I Koranens grundpelare finns en lite hårdare ordalydelse 'Det finns ingen annan gud än Gud..', men lämnar ändå saken lite öppen pga etiketten 'gud'.


Trots att religionerna är till för att hjälpa människor används dom ofta som anledningar till krig och brott. Ingenstans i heliga skrifter står det att det är ok att döda och lemlästa oskyldiga människor bara för att dom har en annan tro än dig själv. Ändå har så många krig startats pga religiösa skäl, så många människor dött för att dom haft en avvikande tro, eller ingen alls. De kristna korsfararna drog land och rike runt i sitt korståg och dräpte hedningar. På Irland har Katoliker och Protestanter länge bråkat med religionen som ursäkt.  Buddhisterna, som ska vara så snälla mot allt och alla, lever rövare emellanåt. Muslimerna har sitt Jihad, den heliga striden, vars syfte är att försvara Islam från de otrogna och som av vissa grenar används som ursäkt för anfallskrig. 


Bombdådet i Stockholm skedde enligt vad nyheterna rapporterade som hämnd mot Sverige för att Sverige krigar i Afghanistan. Det skulle ju kunna 'förklaras' med ovanstående men stridshandlingar som drabbar kvinnor och barn är uttryckligen förbjudna i Koranen och är det något som finns ute i rörelse mitt i julhandeln så är det väl kvinnor och barn.


Det är alltid lätt att skylla på någon eller något som inte går att få bekräftat. Små barn som ställer till det skyller gärna ifrån sig på någon annan, någon annan som inte finns att varken bekräfta eller förneka. Att utföra handlingar i syfte att lemlästa eller döda oskyldiga människor och att utföra dessa genom att skylla på att ens religion eller gud har påbjudit detta är ytterst omoget....och jävligt fegt. 


Bara för att att man har en stark tro på någonting rättfärdigar väl inte att man får bete sig hur som helst. Det är ungefär som att: jag tankar mig full med öl, tar en yxa och sticker ner till Nordstan och går bärsärk på folk och bara för att jag sen skyller ifrån mig på att Thor är min stora gud och jag gör detta för att komma till Valhall så skulle detta vara OK(!?) Hmm...jag har svårt att tänka mig att någon gud skulle belöna ett sådant beteende.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...