onsdag 8 december 2010

Kallt i lägenheten??

Jag såg en artikel i GP den 7 december som handlar om att väldigt många hyresgäster fryser i sina lägenheter.


De flesta hyreshus har vattenburen värme med radiatorer som i sin tur har termostater monterade. Dessa termostater är ställda på sådant sätt att man vid maxläget 'bara' ger 20 grader i rummet oavsett hur varmt vatten som cirkulerar i själva slingan i huset.


Fixa termostaten


Det finns ett enkelt sätt att ordna lite mer värme om man är frusen. Mitt exempel är baserat på termostater av fabrikatet Danfoss men de flesta fungerar på liknande sätt. 


Lossa på termostaten från radiatorn. Beroende på modell kan de se lite olika ut men termostaten kläms fast på radiatorn med någon sort klämma.


 


På själva termostatvredet sitter det en liten metallklack vars syfte är att begränsa vridningen av själva vredet till den siffra som motsvarar max. Pillar man bort den lilla metallbiten så tillåter man ca ett kvarts var till vilket motsvarar ca 3 grader ytterligare dvs ca 23 grader. 


Ibland så kan det vara på så sätt att själva ventilen i radiatorn är snålställd att inte öppna mer än till en viss mängd oavsett hur mycket man vrider på själva termostaten. Detta styrs genom en ställring på själva ventilen. Den går att lyfta och vrida i några steg, i mitt fall 1-9,  för att öka på hur mycket ventilen tillåts öppna.Jag bor i en gammal lägenhet och det drar rätt kallt genom en del rutor. Då är det gött att kunna släppa på lite extra värme.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...