onsdag 26 januari 2011

"Vattenfotavtryck är ett magplask" eller "latte är jävligt urindrivande!"

Jag läste en artikel i Göteborgs-Posten om vatten-fotavtryck, ett sätt att mäta miljöpåverkan avseende vatten.


Vatten-fotavtrycket anges som den totala mängd vatten som går åt till att framställa en viss mängd av en slutprodukt inklusive alla steg fram till produkten konsumeras.


Ett exempel kan vara att det går åt 270 liter vatten för en latte. En ko äter gräs, gräs kostar vatten. Samma ko dricker en massa vatten. Så småningom fraktas mjölken från kon till ett mejeri som under mjölktillverkningen också gör av med vatten. Kaffebönan kommer från en buske som bevattnats med en mängd vatten etc. Totalsumman slås ihop ber glas latte och skulle då vara 270 liter.


Tanken är att belysa problemet med vattenförbrukning i torrare länder och belysa vikten av att värna om våra grundvattennivåer.


Uppåt väggarna


Personligen anser jag detta sätt att räkna är helt uppåt väggarna! Gräset som en ko äter av, i alla fall i Sverige, bevattnas huvudsakligen av regn. Allt det vatten som en ko stoppar i sig, i form av gräs eller dricksvatten, kommer inte ut som mjölk. En mycket stor del kommer ut ur kon som andra vätskor såsom urin eller svett. Urinen rinner ner i marken och renas till grundvatten igen. Möjligtvis dunstar svetten upp och kommer inte ner som regn förrän den når Polen. I så fall kan man kanske anse det vattnet förlorat i ett lokalt perspektiv. Däremot kommer det antagligen på samma sätt regna Norsk kosvett i Sverige så vad är problemet?Vattnet går inte upp i rök


 


Det är faktiskt inte så att vattnet försvinner från planeten -  ja med undantag av några liter som våra astronauter tappat bort under åren. Det roterar bara runt i kretsloppet ett tag. 


När man läser detta låter det som vattnet bara försvinner. Bara för att man producerar en kilowatt-timme i ett vattenkraftverk innebär inte att det vatten som gick åt försvann! Det dök upp på andra sidan turbinen bara med lite lägre potentiell energi.


Skulle allt försvinna på vägen fram till slutkonsumenten, människan, måste ekvationen i så fall gå jämt upp i sista led. Detta innebär att alla de 270 liter som gick åt till latten måste pissas ut av den som drack den annars blir det obalans i ekvationen.


Intressant förresten är frågan; hur mycket vatten går det åt för att få fram ett glas vatten? Då inkluderar jag givetvis det vatten som hann avdunsta under 4 miljarder år innan nämnda vatten hälldes upp i glaset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...