lördag 22 januari 2011

Blir detta ett kommunismens årtionde? - Del 2

Jag skrev tidigare om hur Kina skulle kunna ta över världen de närmaste 10-20 åren.


I dagens GP hittade jag en artikel om Kinas ekonomiska tillväxt. Kina har ju utvecklats som en ekonomisk raket och jämför man med USA, som är den största ekonomin, så ser man att om tillväxten fortsätter så här som kommer väl Kina antagligen att kunna köpa USA rätt var det är.


USA går en halv miljard dollar back om året - samma summa som Kina går plus. Titta på de investeringar Kina gör årligen utomlands, främst i råvarutillgångar. Den kurvan uppe till höger går som en raket. (klicka på bilden för att öppna den större i ett nytt fönster) Det går bara att investera pengar om man har dom - och Kina har massor. 


Tittar man på alla de svarta linjerna så ser man att väldigt mycket är investeringar i olja. Passande med tanke på det annalkande Peak oil. Peak oil ja...2010 passerade efterfrågan tillgången på olja såg jag i en notis i förra veckan.


Kina har ju hittills också vägrat att skriva upp värdet på Yuan trots påtryckningar från bla USA. Gissa varför. Det vore rena förlusten och man skulle tappa tempo på utlandsinvesteringarna. Jag tror Kina envist kommer att försvara sin kursen på sin valuta. Vi kan knappast börja bråka med handelsrestriktioner eller hur? Det är bara väst som kommer att förlora på detta.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...