torsdag 20 januari 2011

Nostalgi - Wolfenstein sluter cirkeln


Castle Wolfenstein


 


Castle Wolfenstein kom ut som datorspel till Apple II 1981 och porterades senare till DOS, Atari och Commodore 64. Det var det första stealth spelet som gjorts. Givetvis kördes detta i 2D på den tiden.


Wolfenstein 3D


Själv spelade jag inte denna version men jag stötte på Wolfenstein 3D på PC som släpptes 1992 för MS-DOS. Detta var ett 3D-spel(!). 


3D i den bemärkelsen att man rörde sig i ett våningsplan, inga trapport eller höjdskillnader men det var ett rum med perspektiv. Mellan nivåerna tog man sig genom att ta hissen. 


Spelet var mäktigt på den tiden, vi snackar i486-eran med processorer som nådde fantasktiska 66Mhz klockfrekvens. Jämför detta med dagens 3,4 Ghz. De vassaste grafikkorten nådde väl 800x600 pixels som mest annars var väl standard VGA med 640x480 mest förekommande. Då pratar vi 16 färger. Se bilden ovan. Med dagens mått når väl grafiken knappt upp i kategorin usel men på den tiden satt man klistrad av hänförelse vid datorn.


Return to Castle Wolfenstein


2001 släpptes Return to Castle Wolfenstein vilket bygger på ungefär samma tema, Himmler experimenterar med övernaturliga krafter och de allierade ska stoppa honom. Bra spel med en bra röd tråd. Multiplayer introducerades också.


Wolfenstein


Häromdagen sprang jag på något jag missat, Wolfenstein kort och gott. Ytterligare en release som släpptes 2009. Fantastiskt bra grafik. Spelet ska vara en fortsättning på Return to Castle Wolfenstein. Kontenan är väl att ett bra tema kan drivas hur långt som helst. Det ska bli kul att lira denna version. Har ännu bara installerat den men jag ska väl finna lite tid till detta.


Nästa fråga infinner sig...när kommer Wolfenstein true 3D? 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...