fredag 15 april 2011

En fotograf har pånyttfötts!

Jag har återigen blivit med systemkamera efter många års uppehåll. Jag tappade sugen när kameravärlden gick över till digitalfoto och Canon, som jag alltid kört med, valde att bygga objektiven på sånt sätt att de gamla gluggarna inte skulle passa på de nya husen. Jag hade inversterat en hel del pengar i optik och hade uppriktigt sagt ingen lust att köpa nytt igen.


Under många år har jag kört diverse andra digitalkameror men en riktig systemkamera har det inte blivit, dels pga att gluggarna inte passar, dels pga att upplösningen varit för dålig. Mina gamla grejer har jag däremot hållt fast vid av ren nostalgi. Jag hade en AV-1 (min första kamera), en A-1 med motor och en T-90 (flaggskeppet). Dessa är riktiga långmilare.


Äntligen dags


Nu blev det så äntligen dags när ett antal pusselbitar trillade på plats. Upplösningen i konsumentsegmentet av kameror börjar bli tillräckligt hög för att vara prisvärt. De riktigt bra konsumentkamerorna klarar full HD filmning. Det viktigaste av allt; jag har hittat en adapter som matchar in alla gamla objektiv från Canons FD-serie till EOS kamerorna. Nämnda adapter köpte jag via Amazon för 300 spänn. Den syns längst nere till höger på bilden.


Kameran ifråga är en Canon EOS550D med 18 megapixel, filmning i full HD och en himla massa fina finesser. Kameran var tänkt som en födelsedagspresent från mamma men blev 'levererad' i förtid. Gissa om nån blev lycklig ;-)


En himla massa gluggar


Tack vara denna fantastiska adapter så har jag tillgång till hela mitt objektivurval från vidvinkel till långa telen. 28mm, 50mm, 35-70mm, 135mm, 200mm, 100-300mm, 500mm. Tack vare att sensorn in 550:n är lite mindre än standard 135 film så får jag automatiskt en brännvidsmultiplikator med 1.6x. Detta innebär t ex att mitt 500mm spegeltele blir 800mm(!) Enda baksidan är att man måste blända ner manuellt men det är egentligen inga problem.


Jag tappar visserligen ett bländarsteg men kameran är så bra att man utan vidare kör på ISO800. Bilden är ändå bättre än på de andra kameror jag haft. 


Min gamla Nissin monsterblixt har jag behållt under åren och får äntligen nytta av. Detta är en mycket stark kanon när man behöver fylla ett stort rum. Blixten slår utan vidare 30-40 meter på lite högre ISO-tal. Min Fujikamera klarade inte av blixten och alla bilder blev i stort sett överexponerade. 550:n klarar blixten galant.


På bilden med objektiv ligger också 2 st gamla 2x teleförlängare som jag pillat ut linserna på och har nu som extenders för macrofotografering (så slapp jag slänga dom också).


Jag har provskjutit lite med de gamla objektiven och nedan finns en serie med bilder. Först en bild tagen med 18mm (standardoptiken som följde med) Sedan 100mm, 200mm, 300mm och 500mm. Sist en macrobild med gamla normalen och en av de stripppade teleförlängarna. 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...