torsdag 19 maj 2011

I valet och kvalet

När Sverige gick till val i höstas så framkom det att det saknades 16 röster i Västra Götaland något som skulle ge Centern en mandat mindre och givetvis protesterade man från Centerns sida.
Så vad gjorde man? Man utlyste omval i Västra Götaland till en enorm kostnad, 30-40 miljoner kronor. Dessutom planerade man omvalet till maj 2011, långt efter det egentliga valet, vilket inte direkt gör det särskilt jämförbart med partiernas tidigare laguppställningar.

Klockan 20.00 den 15:e maj stängde vallokalerna och av de 1,2 miljoner röstberättigade i Västra Götaland hade ca 43%  röstat, betydligt färre än i det ursprungliga valet. Det lär också ha begåtts fel även denna gång så minst 3 personer inte har fått rösta. Mandaten då? Vad det blev för Centern vet jag inte men sossarna gick upp 5 mandat vilket ledde till en förskjutning av maktbalansen i regionen, något som de 16 rösterna aldrig hade kunnat göra hur man än lagt dom.

Socialdemokraterna kräver nu en parlamentarisk utredning av detta och jag är benägen att hålla med. Om kan gör om ett val på grund av 16 röster som inte blev räknade så är det inte direkt någon vinst att istället förlora 100-tusentals röster.

Sen kan man tycka vad man vill om "Demokratisk skandal" och dylika saker som kom på löpsedlarna. Om 57% av en befolkningsgrupp inte röstar så är det faktiskt en majoritet som på sätt och vis anser att detta omval inte borde genomförts vilket i sig är demokrati. Skandal hade varit om vi tvingat alla att rösta.

Ska man ha omval pga att man schabblat bort saker och ting måste det ske i omedelbar anslutning till det ursprungliga valet annars faller hela grejen. Ungefär som att en fotbollsmatch blir föremål för omspel vilket görs 6 månader senare när det ena laget hunnit byta ut halva laget - det är inte rätt.

Det är kanske dags att ta en ordentlig funderare hur man ska hantera sånt här i fortsättningen. Det enklaste hade kanske varit att mappa dom där 16 rösterna mot den procentuella fördelningen från övriga röster, det statistiska urvalet var utan tvekan tillräckligt stort, och fördelat ut dessa röster helt enkelt. Mycket billigare!

Pengarna kunde lagts på mer välbehövliga saker såsom sjukvård eller ungdomsverksamhet istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...