söndag 22 maj 2011

Vill du GEO-tagga dina bilder men äger ingen kamera med inbyggd GPS?

Geo-taggning av bilder är rätt coolt. Hur många gånger har man inte varit runt både högt och lågt, tagit sisådär 1000 bilder under ett par veckor och sedan inte haft en susning om vart man tog dom?

Med Geo-taggning löser man det problemet då varje bild får Latitud och Longitud, kanske t o m höjd över havet och kompassrikting  inskrivet. Sen är det bara att koppla detta till Google maps eller någon annan online tjänst för att se var bilden togs.

Det finns bara ett litet aber....det finns få kameror idag som har inbyggd GPS. Men det finns bra och billiga alternativ till att gå och köpa sig en kamera med inbyggd GPS.

Man kan köpa sig en GPS logger. Det är en liten GPS-enhet som spelar in alla rörelser du gör med 1-10 sekunders intervall. Sen använder man den inspelade "tracken" tillsammans med sina tagna bilder under samma tidsperiod och sammanför dom i ett lämpligt datorprogram. En rätt bra logger kan man hitta här: Amod AGL3080 GPS Data Logger till ett pris av ca $60. Det finns andra inom samma prisintervall på t ex Ebay. Med intervall på ca 3 sekunder mellan plottarna kan dom lagra ca 72 timmar på raken vilket räcker bra.

Ett annat mer "prisvärt" alternativ om man redan äger en Android-lur är att helt enkelt ladda ner "Google My Tracks" som är en gratis applikation som använder den inbyggda GPSen och som kan spara ner den inspelade tracken till SD-kortet i telefonen. Därifrån kan man sammanföra dom med sina bilder enligt ovan. Ett annat alternativ är "Open GPS".

Själv har jag testat My Tracks i min HTC Hero, skapat min track-fil och sparat ner den på SD-kortet i .GFX-format.
Sen har jag använt mig av  GeoSetter  och läst in GEO-datat till mina bilder. Förutom Latitud och Longitud samt höjd över havet går det även att slå upp fullständig adress mot nätet och få detta inskrivet på bilderna.
Än så länge har jag bara skjutit ett par bilder men det fungerar och med tanke på priset så är det inget att klaga på.

En erfarenhet är att man ska i vilket fall synka klockan på sin kamera med sin GPS enhet oavsett vilken man använder. Det går att sätta offset med Microsofts verktyg men ligger man inom samma minut bör det funka bra från början.

Jag antar att det borde finnas motsvarande appar för Ajfån men med Apples track-record så finns det väl en risk att man inte kan göra någonting annat samtidigt  på sin lur om man kör en app som inte Apple själva tillhandahåller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...