torsdag 2 juni 2011

Digitalkamera...på gott och ont

Jag har nu fotograferat två studentfiranden under en vecka med tillhörande baler. Nya EOS-550n har nu passerat 2000 bilder med råge och jag sitter nu och försöker sortera ut de bästa bilderna och plocka bort skräpet. Jag fick dessutom hjälp av Björn att ta bilder och han är nästan lika triggerhappy som jag. Summa summarum: 3000 bilder(!) att rensa bland.

Digitalt
Den stora fördelen med en digitalkamera är att det inte kostar mer om man skjuter av fler bilder. Med 8 bilder/sekund får man iväg en hel del i serietagningar och givetvis så ökar chansen markant att man får en riktigt bra bild. Nackdelen är att man drunknar i bilder som ser till synes likadana ut och man får lägga mycket tid när man ska hitta "bilden".

Film
Den stora fördelen med "riktig" film så som jag lärde mig plåta en gång i tiden är att man drar inte iväg en bild förrän motivet är bra. Visst, man missar ibland men förvånansvärt många bilder blev bra på den tiden.  När varje bild kostar lär man sig plåta. Man kunde köra serier då med. Min motor på A1:an eller T-90an drog iväg 5 bilder/sekund men nackdelen var som sagt priset. Då fick man pröjsa en spänn/bild (om man framkallade själv vill säga). Dessutom fick man ju vänta tills filmen var framkallad och bilderna hängde på tork innan man såg resultatet.

Slutsatsen är väl att digitalfotografering är lättare men man tenderar till att bli slarvig och lat, litar på kameran istället för sig själv och får äta upp detta senare genom att tvingas ägna timmar åt sortering.

Bara en liten betraktelse... :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...