torsdag 9 juni 2011

En rejäl spark i röven åt ITs hantering av moderna system

IT...sug på ordet, eller förkortningen egentligen, IT. En IT-avdelning ska samordna infrastrukturen, både hårdvara och mjukvara, på ett företag för att verksamheten skall ha tillgång till effektiva verktyg med hög tillgänglighet på ett för företaget säkert och kostnadseffektivt sätt.

Låter bra va?

Men hur kan det se ut på företagen egentligen? Vad är kostnadseffektivt och vad är ren IdioTi?

 • Om man krypterar alla diskar så att prestandan sjunker till hälften - är det okej? - Helt klart, men SSD-diskar kanske borde övervägas för datat (det som egentligen är viktigt att kryptera).
   
 • Om en användare har en ultramodern högprestanda bärbar med en Intel I5 (4 processor kärnor), är det rimligt att det ska ta 15 minuter att starta om datorn? - Knappast. Räkna ut vad det kostar på ett företag med  t ex 10,000 anställda som var och startar om sin dator en gång/dygn. Det blir 2,500 mantimmar/dygn.
   
 • Om man har en mjukvara som inte klarar av moderna maskiner med fler än 2 kärnor och som inte används av alla användare, är det då rimligt att skicka ut en BIOS-uppdatering till samtliga datorer med Intel I5 för att stänga av 2 av kärnorna? - Skojar du!? Men jodå, sånt händer, istället för att uppdatera mjukvaran.
   
 • Om man skruvar till säkerheten så hårt att datorerna själva, via en på marknaden vanlig säkerhetsprodukt, känner av om de befinner sig på företagets nät eller ute på Internet, skulle det inte då vara på sin plats att man manuellt skulle kunna styra detta om något blir fel? - Självklart borde man kunna göra detta! Men så är inte alltid fallet. Om säkerhetsprodukten plötsligt skulle tappa kontakten med sina interna servrar tror den att datorn är ute på Internet och en himla massa portar blockeras så till den milda grad att det inte går att komma åt någonting på företagets nät. Räkna mantimmar på detta om det inte funkar på flera dagar!
   
 • Om man outsourcar, som det så fint heter, all drift av nätverk och centrala system till externa partners, vore det inte på sin plats att man försöker ha lite koll själv också, ha lite egen specialkunskap för att kunna ställa rätt/vettiga krav och få en vettig leverans/prissättning? - Man kan tycka det.
   
 • Om man sparar in pengar på IT-avdelningar, är det de externa kostnaderna man ska dra in på eller är det på personalen som försöker hålla kostnaderna i schack? - Svaret är självklart kan tyckas.
   
Det är inte personalen på IT som är problemet, det är deras orimliga mål som är det! I sin iver att spara pengar stryps ITs budgetar så till den milda grad att det försvåras för användarna. Det är lätt att mäta hur många anställda man har och den typen av kostnader. Det är betydligt svårare att mäta hur mycket merarbete det innebär för en organisation när man snålar in för mycket centralt. Givetvis gäller detta inte alla företag men en hel del stora företag jagar ständigt kostnader och hamnar lätt i fällan.

Jag har goda minnen från tiden när saker gjordes lite annorlunda. Man köpte en standard-dator på stan, köpte och installerade det man behövde och det var aldrig några problem. Snabbt och tillförlitligt. Visst, alla kan inte fixa själva och ska inte behöva detta, men för såna som mig med specialbehov är det bättre att rådda i grejerna själv, då får man vad man behöver - när man behöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...