fredag 24 juni 2011

Facebooks Nipple-slip Click-Jacking igår

Jag antar att en del har råkat ut för att ha fått en länk från en vän på Facebook där en italiensk kvinna, Marika Fruscio, råkar ut för en sk "nipple slip" i TV. Kan man låta bli att klicka på en sån länk om man är förtjust i bröst? Dessutom om länken kommer från en betrodd vän på FB. Knappast. Länken leder en till en Youtube sida där man först måste klicka i att man är över 18 år, en rätt normal företeelse inom amerikanska sajter, innan man får se videon. Så...man klickar ok.

Vad som händer när man accepterar "att man är över 18" är att länken automatiskt publiceras i ens egen logg + att man gillar länken. Genast dyker den upp hos alla ens vänners nyhetsflöde och klickningarna sprider sig som ringar på vattnet. Vad man har råkat ut för är en Click-Jacking.

Det intressanta här är att, om jag kommer ihåg rätt, så visades en del webbannonser på sidan jag kom till. Den här liraren gör sig en ordentlig hacka på sin Click-Jacking. Det räcker med att ett fåtal % av varje persons vänner klickar vidare så blir det stålar till slut.

Facebook har nu avlägsnat gårdagens länkar som spreds som en löpeld, givetvis helt utan förklaring till sina användare på vanligt Facebook-manér.

En del skriker alltid virus i såna här sammanhang men virus är autonoma enheter och sköter sig själva i bakgrunden. Detta är en Facebook app där man som användare aktivt måste klicka på någonting för att appen ska kunna göra någonting. Visst, man blir lurad av en felaktig länk, men det är inget virus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...