måndag 4 juli 2011

Mobila Mediacentret - ingen homerun direkt

Jag hade stora planer på att sätta upp ett MediaCenter i vagnen och ha som centralpunkt för all media och även som trådlös internet-gateway.

Tanken var att ta en gammal burk som blivit lite till åren, strippa den i dess beståndsdelar och montera upp den i lösa delar i befintliga utrymmen i vagnen. Den skulle då vara uppkopplad mot Telia Homerun med ett wifinät och själv dela ut ett eget nät vidare till alla andra prylar vi har som bärbara datorer och telefoner.

Allt var klart hemma, maskinen låg på bordet och spann som en katt. Musik och videos var kopierad. Drivrutiner fanns till allt. Vad kan överhuvudtaget gå fel? Sa jag att det gick åt h...vete?

Glad i hågen kopplade jag in allting och startade upp burken. Jajjemänn! Allt funkade...i 4 minuter...sen hände den sig. Omstart...om häng. Omstart...och inget hände. Till slut började jag koppla bort delar efter hand för att se vad som hade gått snett. Till synes helt slumpmässiga saker gjorde att maskinen dök. Till slut låg hela maskinen utspridd över hela soffan med bara en hårddisk och ett minimum av prylar anslutna. Efter hand har jag kopplad upp den igen och nu funkar den...en halv meter från sin tidigare plats. Andar?

Nätverket var nästa steg. Homerun tillåter bara en maskin ansluten per konto och vi har 2 (3 med MediaCentret). Tanken var att låta en maskin, MediaCentret, stå för inloggningen och de andra dela nätverket. Det fungerar inte. Telia blockerar ut alla utom den första burken. Är Telia verkligen så trångsynta att man tror att alla bara äger en dator? En av grejerna med deras marknadsföring av bredband är att man också får tillgång till Homerun när man är på semester. Man kanske borde nämna att det bara gäller en samtidigt uppkopplad maskin/hushåll.

Jag har alltså inte gett upp än. Nästa steg blir att försöka lägga på en router mellan MediaCentret och de andra burkarna. Time will tell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...