måndag 22 augusti 2011

Att falla mellan företagshälsovårdens stolar

Att bli långtids-sjukskriven för utbrändhet är inte en särskilt trevlig situation att hamna i. Man befinner sig mentalt och även fysiskt på botten samtidigt som man har svårt att acceptera det som hänt och är tämligen ovillig att lyssna eller dela med sig av sina tankar och upplevelser till andra personer. Man orkar inte ens prata med sina närmaste, än mindre någon främmande person man inte känner.

Därför är det väldigt viktigt att man får en bra kontakt med sin företagshälsovård och träffar en läkare som snabbt vinner ens förtroende och med vilken man kan prata igenom sin situation. Det är trots allt läkaren som, efter att ha lärt känna sin patient och med tiden ser förändringar som sker, kan ställa rätt diagnoser och rekommendera lämpliga behandlingar och åtgärder. Det är också väldigt viktigt med långsiktighet då utbrändhet inte går över på en vecka eller två utan kan sträcka sig upp till flera år innan man blir frisk igen.


Jag hamnade hos Alvia som mitt företag använde som företagshälsovård och fick en snabb respons när jag hörde av mig (inom en timme!) och jag fick snabbt träffa både en bra sköterska och en bra läkare som bägge ingav ett bra förtroende. De fångade upp det viktiga och hjälpte mig igenom det hela. De gjorde ett bra jobb helt enkelt.

Företaget bestämde sig någonstans på vägen att byta leverantör till FeelGood vilket skulle träda i kraft i juli. Som patient kan man förvänta sig att få göra klart sin rehabilitering med den läkaren man lärt känna, som har allt förtroendekapital och som har hela ens historik med allt vad det innebär. Så är inte fallet. Alla patienter fördes över till FeelGood och all historik gick förlorad.

Journalerna fördes väl över undrar du då? Icke! Journalerna är det behandlande företagets egendom. Det enda som förs över är en ytterst kort beskrivning i form av en remiss. En patient kan själv kräva att få ut sin journal och sedan själv lämna över den till den nya läkaren.

Jag fick träffa en läkare på FeelGood idag som inte hade en susning om någonting förutom de datum jag hade blivit sjuk, testat återgång till arbete etc. Resten fick jag sitta och berätta...igen. Det blir liksom inte samma sak. Den förra läkaren såg hur jag mådde, den här läkaren fick tro på vad jag sa om hur jag mådde. Läkaren var dessutom tillfälligt inlånad till FeelGood pga att den ordinarie läkaren jag skulle haft hade brutit armen vilket i sig inte bäddar för någon långsiktighet ifall det skulle dra ut på tiden (dvs mer än några veckor antar jag).

Detta suger verkligen! Jag som ligger i slutskedet av min sjukdom och i stort sett är på väg tillbaka kan väl hantera detta men tänk en person som precis har börjat öppna upp sig och hittat en bra kontakt ska tvingas börja från början igen med vad allt vad det innebär. Detta kan sänka folk fullständigt och förlänga sjukskrivningen rejält hos många. Inte bra tycker jag!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...