torsdag 22 september 2011

Blir det en grekisk spik i EU-kistan? Eller en italiensk?

Med de problem som utspelar sig i Europa framför våra ögon, främst ekonomiska men också misstroende för varandra, börjar en tanke långsamt ta form. Hur länge överlever EU? Inte bara Euron utan EU som begrepp.

Grekland börjar antagligen nå kulmen i sin kris nu när grekiska staten tvingas till åtstramningar av Europeiska centralbanken för att ens få nya lån. Samtidigt är grekiska folket helt oförstående om sitt eget ansvar och skyller allt på politikerna, de politiker de själva röstat dit.

Man brukar säga att individer är kloka men folk är dumma. Ju fler individer i en folksamling desto dummare blir den. En och annan individ som intervjuas i TV kan ha kloka saker att säga men som folk beter sig grekerna rätt dumt. Nu utlyser fackförbunden strejker; taxi, kollektivtrafik och flygledare följt av offentliganställda och den privata sektorn. Har man inte redan problem med att få ekonomin på fötter så lär inte detta bidra med något positivt direkt.

Företag som Roche, som tillverkar läkemedel, håller in på leveranser av dyra läkemedel till vissa sjukhus då de inte fått betalt. Banker utanför Grekland drar åt sig öronen och lånar helst inte ut kapital till sina grekiska kollegor, Lloyds har sålt alla grekiska statsobligationer. Samma visa drar också igång mot Italien med minskad utlåning och Roche har utdelat varningar om uteblivna leveranser av mediciner dit och också Spanien och Portugal står på tur. Vad händer sen? Andra stora företag som levererar till den grekiska offentliga sektorn kommer att hålla inne på leveranser. Företag kommer att flytta sin produktion från Grekland till andra mer säkra länder där tillverkningen kan upprätthållas utan risk för upprepade strejker och oförutsedda statliga interventioner.

Vad händer om  Grekland går i konkurs? Vilka "skalv" kommer det inte att bli inom hela EUs ekonomi? Kommer Italien, Spanien och Portugal att kunna stå opåverkade eller dras de med i karusellen? Vad händer om ytterligare ett av dessa länders ekonomier dyker?

I Tyskland, loket i europeisk ekonomi,  för man diskussionen om man borde lämna Euro-samarbetet då man inte har lust att betala för alla som missköter sig. Kommer denna inställning att förstärkas vid en eventuell grekisk konkurs? Sannolikt. Inte hos individen men hos "folk".

Samtidigt, parallellt med den ekonomiska krisen, har även Schengen-avtalet stött på problem. Både Bulgarien och Rumänien har uppfyllt sina åtaganden för att platsa i den europeiska tullunionen men ändå så finns en öppen misstro mot dessa länder av t ex Finland och Nederländerna men också av Frankrike och Tyskland som har knorrat då man är rädd för ökad brottslighet och människosmuggling.

Vi är en sammanslutning av en väldig variation av olika språk, kulturer, värderingar, ekonomier, ideologier och historik. Av allt detta ska vi försöka bygga en fungerande "one-size-fits-all" union á la USA. Tanken är god men amerikanarna hade en liten fördel i byggandet av sin union. Alla, indianerna och de svarta undantaget, tog sig dit på ungefär lika villkor och hade ungefär samma förutsättningar. Man kom till en ny plats, man byggde ett land tillsammans och man skapade nya regler efterhand. De som inte tog för sig eller som inte passade in, slogs ut. Amerikanerna är stöpta i samma form så att säga.

EU går inte på räls och tuffar på utan gnissel i maskineriet. Loket knorrar och vagnarna börjar långsamt falla sönder. Det gnisslar, skramlar och gnäller lite varstans. Frågan är, hur stora påfrestningar klarar det skraltiga EU-tåget innan kopplingarna mellan vagnarna brister och alla far iväg åt varsitt håll?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...