onsdag 21 september 2011

SATS - man får vad man betalar för

I GP i går hade man en artikel om kriget mellan gymkedjorna i Göteborgsområdet där man pekar på att det håller på att ske en utslagning då alla inte kan hänga med i den tuffa konkurrensen. Var sjätte göteborgare tränar på gym berättar man i artikeln.

I en bifogad tabell ges en översikt över de största kedjornas antal medlemmar, anläggningar och personal samt givetvis också ekonomiska siffror.


Räknar man lite här och utökar det hela kan man belysa följande fakta:

KedjaMedlemmarAntal gymAnställdaAnställda/gymMedlemmar/anställd
F&S4930001437315,1674
SATS140000565429,7258
Sportlife140000641121,751250
Actic135000923413,7395
Fitness24Seven10000052561,11785

Jag har tränat på F&S, Sportlife och numera på SATS. En generell upplevelse är att på SATS är det rent och snyggt och det är mycket sällan mer än 2 personer före i en kö till receptionen när man ska ta ut biljett till sitt pass. Kommer det mycket folk så uppenbarar sig snabbt fler receptionister. Kvalitén på instruktörerna är också väldigt hög över lag.

När jag tränade på Sportlife kunde köerna många gånger bli jättelånga med mer än 10 personer som stod och stampade samtidigt som en enda person både skulle sälja årskort, assistera med pulsband, svara i telefon och dylikt. Även på F&S kunde det tidvis köa till sig ordentligt.

Siffrorna är givetvis ett snitt över riket och en del kedjor som t ex Sportlife har enstaka nyckelgym med i stort sett ingen personal vilket skenbart sänker snittet något för de bemannade anläggningarna. Fitness24Seven å andra sidan har istället enstaka anläggningar med gruppträning så är man ute efter att köra spinning, eller ha mer än något enstaka bodypump-pass att välja på under en vecka, så är väl detta inte förstahandsvalet.

Det är klart, med siffror som visar att man på SATS har dubbelt så mycket personal per anläggning än F&S  som kommer tvåa och 9 gånger fler än Fitness24Seven på sista platsen så har man också möjlighet att kunna lämna en bättre service, hålla gymmen rena och snygga samt ha riktigt välutbildade instruktörer. Man kan också tydligt se att SATS går med en ordentlig vinst och trots att en del av detta säkerligen går till att förse de danska ägarna med "pölse" så märker man det också bl a i de moderna maskinparkerna.

Visst är SATS är dyrast - men man får trots all det man betalar för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...