måndag 24 oktober 2011

Objektivtestning

Jag har ägnat en stund till att testa lite gammal analog optik mot den nya EOS550D som jag fick i våras.
Söndag lunch var en bra tid för detta, vädret var bra och sikten näst intill klar. Jag placerade ett stadigt stativ på balkongen och klämde på gluggarna ett efter ett. De gluggar jag testade var:

  • Canon orginalzoom på 18-55
  • Olympus zoom 70-150/3.5 med en adapter utan korrektionslinser
  • Tokina FD-135/3.5 med adapter med korrektionslinser
  • Soligor FD-200/3.5 med adapter med korrektionslinser
  • Tokina 500mm spegeltele med adapter utan korrektionslinser

För varje brännvidd sköt jag tre bilder största bländaröppning, bländare 8 och minsta bländaröppning dvs 22.

Canon har på analogtiden (FD-optik) varit det fabrikat som haft kortast avstånd mellan optik och filmplan vilket gör att det är omöjligt att använda Canons FD-optik på någon annan kamera utan att behöva korrigera med linser. Utan linser går det inte att fokusera ut till oändlighet.

Korrektion medför nackdelar vad avser bildkvalité men också att man tappar ett bländarsteg i ljusstyrka.
Då Canon fortfarande håller ett väldigt kort avstånd till filmplanet kan man däremot använda nästan vilket annat fabrikats optik som helst på ett Canon-hus. Olympusoptiken har jag fått låna av bäste Björn och dess adapter har inga korrektionslinser. Mitt 500:a går att överfokusera vilket gör att jag kan plocka ur linserna ur adaptern.

Kartan nedan visar en överblick av samtlig optik. Man ser tydligt att FD135:an och FD200 som hade korrektionslinser har en betydligt sämre färgmättnad och bilderna är diffusare. FD135:an dras dessutom med extremt mycket slöjning vid annat än extremt kort slutartid.

(Klicka på bilden för att se ett större format)På nedanstående bildserie har jag tittat närmare på bildkvalitén. En mycket liten del, den färgade rektangeln i den svartvita bilden, av orginalbilden för varje tagning har skurits ut och går att jämföra med varandra. Dessat bilder är alla tagna med bländare 8 på ISO 100.
Man ser tydligt att linskorrektion förstör bilden. Slöjningen på 135an och 200an är tydlig. Olympusoptiken sköter sig hyfsat (tror jag missade lite i fokuseringen i 70-läget). 500 är hyfsad.

Kontentan blir nog att jag behåller 500:at och skickar resten av min gamla FD-optik på tippen. 500 som med brännviddsförlängning blir ett 800(!) är inget man använder dagligdags men för vissa specialla tillfällen så.

Det blir nog att komplettera med lite orginaloptik på brännvidderna upp till 300 och kanske en bra vidvinkel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...