fredag 25 november 2011

Ett smörgåsbord av träning

Den gångna veckan har erbjudit en härlig blandning, rena smörgåsbordet, av roliga träningspass där jag testat på ett antal nya för första gången.

Jag har då och då funderat över om jag ska försöka testa lite andra saker än att bara gymma, spinna och köra BodyPump. Jag har kommit nära men ändå alltid hittat ursäker till att låta bli t ex att "det är lite jobbigt när man inte har nån att gå med (och dela pinsamheterna med)" eller att "det där verkar fjolligt och ger väl inget". Det är alltid svårt att komma ut ur sin bekvämlighetszon.

Det perfekta tillfället uppenbarade sig när Therese Persson, träningsansvarig på SATS Landala, bestämde sig för att testa alla sina instruktörer på deras olika pass. Då jag länge jag snackat om att testa olika grejer så var det bara att hänga på när hon skulle köra.  "Put your money where your mouth is" 
Sagt och gjort. Gick inte att smita undan där inte.


Så här kommer smakprov ur den gångna veckans smörgåsbord:

Måndag
På måndagen körde jag 30-minuters Core för första gången följt av 30-minuter Spinning. En halvtimmas vila och sedan ett Shape-pass, också det för första gången, på en timme.

Core trodde jag skulle vara jobbigare än det var. Jag är iofs rättt stark i bålen och ryggen så mina största problem med det passet var att hålla balansen i vissa övningar. Lina Fleetwood som körde passet är riktigt duktig så det var inga problem att hänga på i övningarna när man sett vad som skulle göras. Givetvis är det med Core som med alla andra pass; gör man övningarna med rätt teknik och isolerar rörelsen till rätt muskler blir det garanterat jobbigare och tar bättre.

Spinningen, en 30-minuters gul klass som också kördes av Lina, är egentligen lite för kort för mig. Jag föredrar 60- eller helst 90-minuters klasser. I kombination med Core däremot är den perfekt att runda av med. Har man dessutom Lina där framme så blir det garanterat bra så klart.

Sista passet för dagen, Shape, har jag alltid tyckt sett lite "lätt" ut.  Lite gummiband att dra i, step-brädor, små lätta hantlar, en bodypump-stång utan vikter. "Fjolligt!"
Efter avslutat pass kan jag intyga att vissa övningar är allt annat än lätta. Det tar bra på rygg, mage, bröst (om man låter bli att köra armhävningarna på knä) och mina hamstrings fick jobba på bra. Snygga rumpor verkar vara en garanti här ;-)
Tror att jag kanske ska ge mig på att köra Shape direkt efter ett Bodypump-pass för att mjölka ur det sista lilla ur musklerna. Kan nog bli en bra combo. Vår instruktör, Anna Videhall, gjorde ett grymt bra jobb och var lätt att följa som nybörjare. 60 minuter försvann innan man hann blinka och det är ett bra betyg.

Tisdag
Mitt första BodyCombat-pass någonsin och sedan följde jag upp detta med 75-minuter Spinning.

Combaten hölls av Lina som körde på i ett grymt tempo med en otrolig energi! Jag hade en del problem med att hänga med i koreografin så här första gången och få fotarbetet att stämma, man är ju som ett skåp, men energi tror jag att jag hade att ge i alla fall.
Det finns en stort utrymme för att slipa på tekniken här. Å andra sidan var jag i gott sällskap av Therese som kämpade på med sina armar och ben hon också.
Faran med att göra fel här är faktiskt att man sparka till nån eller åka på en pärla själv om man står för nära någon annan.

Efter passet, och med axlarna fortfarande (nätt och jämt) på plats, var det dags att dra vidare in på Spinning 75 som Therese höll i. Undrar förresten om hon bedömde sig själv där?? Av mig får hon med beröm godkänt iaf. Full spätta och ett grymt pass med skön energi och bra musik blev det. Riktigt trött var jag efter den kombinationen och senare på kvällen hade jag rejält ont mellan skulderbladen och i axlarna.

Onsdag
Vaknade utan att ha ont i axlar som jag hade förväntat mig men däremot kändes det som jag hade brutit lårbenshalsen, dubbelsidigt, eller nåt. Det var t o m svårt att komma ur sängen och förutsättningarna för eftermiddagens pass såg illa ut. Men varför gnälla, på´t igen bara!

På menyn för dagen stod 60-minuter Kinesis med Moa Richard samt 60-minuter Spinning med Emma Nilsson. Kinesisen har blivit ett av mina favoritpass så jag övergav Therese och gick till SATS Kungsgatan istället.

Kinesisen är en cirkelträningsform för en liten grupp som är baserad på allt vad man kan göra med en Kinesisvägg, och det är mycket, men också med en massa andra prylar såsom pilatesbollar, stepbrädor, kettlebells etc. Denna gång, med tanke på hur mina ben mådde, låg tungvikten på just...ben :-s (tack Moa, det kändes ;-)
Många utfallsövningar tillsammans med axlar och bröst blev det. Kinesisen är nog det passet som har högst pulsnivå av allt jag kört. Högt och jämnt, 85-90% med några toppar.
Dessutom byts övningarna ut hela tiden så man vet aldrig vad man står inför, bara att man inte kan låta bli att ge järnet. Moa springer runt och peppar och utmanar en till att plocka fram det där lilla extra hela tiden "gör så istället - bara för att du kan". Det är nästan som att ha en egen personlig tränare som jagar en. Grejt!

Spinningen direkt efter gick också bra även om jag var lite seg vid starten. Emma, som vanligvis kör spinning på söndagar på Kungsgatan, är en tekniskt väldigt duktig instruktör som gillar att köra "hard-core-intervaller" (jag har i alla fall alltid råkat ut för intervaller - rätta mig Emma om jag har fel där).  Det är i vilket fall roligt och utmanande och tidvis väldigt jobbigt! Men med glada tillrop, peppning, bra upplägg på passet och grym musik så tog jag mig igenom detta också med flaggan i topp.

Torsdag
Tillbaka på Landala igen. På schemat stod 60-minuter axlar, biceps och triceps i gymmet följt av 90-minuter puls-spinning med Moa.
Ett cykelpass på 90 minuter är ett hyfsat långt pass och det stärker verkligen uthålligheten. Man har också möjlighet att jobba på att höja sin mjölksyratröskel i och med att man har koll på pulsen och kan ligga och pusha gränsen hela tiden.
Man orkar normalt mycket mer än man tror och trots att man kör på i vanligt "55" tempo avpassat för ett vanligt pass så har man ändå mycket ork kvar till sista halvtimman. Det gäller bara att plocka fram dom där små hornen mot slutet och få lite attityd.
Jag trodde nog att jag skulle vara lite avslagen efter veckans alla pass men batterierna räckte till denna gången också. Moa körde ett GRYMT pass med en perfekt avpassad variation av stående och sittande cykling kombinerat med olika tempon. Bra musik också. Plötsligt var passet bara slut, 90 minuter försvann?! Mer sånt!

Fredag
Fredagen avslutade träningsveckan på Kungsgatan med 60-minuter lats- och roddövningar följt av 60-minuter Spinning med Moa igen. Dagens spinning var upplagd i 3 ansträngningsnivåer, jobbigt-jobbigare-jobbigast. Vila 1 minut å sen på't igen. 3 varv. Mycket energi, bra låtar och bra coachning från Moa som var som en liten solstråle med ett leende i ansiktet hela passet. Ett riktigt bra avslut på en tuff träningsvecka.


Tips från coachen
Sammanfattningsvis kan jag bara säga att det har varit en fantastiskt bra träningsvecka som jag nu ska avrunda med 3 sköna vilodagar.
Jag kan varmt rekommendera att man tar sig ut ur sin lilla bekvämlighetszon och testar på några av dom där passen som man av olika anledningar har varit tveksam till och kanske får den där AHA-upplevelsen av att det faktiskt är kul och ger någonting!
Vad har du att förlora? 60 minuter av din tid.

Jag har en hel hög med pass att testa allt eftersom och töja min bekvämlighetszon ytterligare några steg. Gör det du med!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...