tisdag 15 november 2011

EU's nya kroppsskanner-direktiv ett hjärnsläpp

EU har beslutat att införa enhetliga regler för hur kroppsskanners skall och får användas på flygplatser runt Europa.
Det skall vara frivilligt för flyplatserna att införa skanners men om man gör detta så får de ej vara av "nakenskannertyp" dvs bilderna får inte visa närgångna kroppar utan måste av datorn "översättas" till streckgubbetyp. Dessutom skall skärmen vara i ett annat rum och inga bilder får sparas.

Till detta lägger vi regeln att om metalldetektorn ger utslag skall passageraren själv få välja mellan kroppskanning och traditionell kroppsvisitering vilket låter lite hjärndött enligt min mening.

Hela tanken bakom kroppskanning är ju att upptäcka eventuella saker som är väldigt "kroppsnära" undanstoppat. Skulle man bli kroppsvisiterad i den utsträckning så man skulle hitta den typen av grejer kommer den visiterade garanterat utsöta ett "ohhh" och ett "ahhh" emellanåt. Hur mappar det mot den personliga integriteten?

Låter man dessutom ett fantasilöst datorprogram  regelbaserat översätta en verklighet till en streckgubbe finns det risk att man kan lura programmet. Nä, gör en skanner för män och en för kvinnor sätt en operatör av vardera kön i slutna rum som inte har koll på vem som går igenom med larmknappar om dom upptäcker något. Ska man hålla operatörnerna någorlunda vakna borde dom väl "undersöka" det motsatta könet men säkrast är väl ett gäng eunucker eller nåt.

Som allting annat är väl detta ytterligare ett steg för flygplatserna att projecera en fejkad säkerhet samtidigt som man försvårar flygresandet för vanligt folk. Den som vill ta med sig sprängmedel eller vapen har nog inga svårigheter med att lyckas med detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...