tisdag 22 november 2011

Smart gratis backup och lagring i molnet

Alla har vi den stora fruktan för när datorn kraschar och viktiga filer går förlorade. Backuppen ja, den hade man inte gjort på länge.

Ibland har man också behovet av att kunna komma åt det där dokumentet man har på datorn hemma när man sitter på jobbet eller kanske också på sin Smartphone när man är ute på stan och flänger.

En lösning till det hela som jag testat och är väldigt nöjd med heter DropBox och går att få helt gratis om man nöjer sig med 2 GB utrymme. Det går att köpa till mer om man vill för en billig peng men 2 GB kommer man väldigt långt med om man  håller sig till de viktigaste filerna och gratis är bra!

DropBox installerar sig på datorn som en vanlig mapp dit man kan släppa sina dokument och filer. varje gång man gör en förändring synkroniserar DropBox detta med servrarna i Molnet. Skulle olyckan vara framme och datorn kraschar är det bara att installera DropBox på den nya/ominstallerade maskinen och filerna dyker upp igen.

På samma sätt kan man också installera DropBox på flera maskiner och alla hålls i synk med varandra via Molnet. Väldigt praktiskt. Det finns appar för både iPhone och Android också vilket gör att man kan komma åt sina saker när man är på språng också.

Är man på besök hos någon och man varken har datorn eller telefonen med sig (gud förbjude) så går det också att komma åt sina filer genom att logga in på DropBox webbsajt och ladda filerna ner därifrån.

Själv använder jag detta för att t ex dela länkar mellan mina datorer och telefonen. Hittar jag en bra webbsajt droppar jag ner länken i DropBox. Då har jag den på alla mina enheter. Eller en bild från luren som jag vill ha på datorn när jag kommer hem.

Det finns lite andra finesser också. Delade publika foldrar som man kan använda för att sprida t ex bilder och filer till folk man känner.

För den som är intresserad så finns här en länk ni kan använda för att registrera ett konto och börja köra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...