måndag 7 november 2011

Småstad med storstadsambitioner

I helgen tog vi bilen och drog ner till Kristianstad för att fira Paulas födelsedag. Tanken var att hela släkten skulle åka ner men mamma drog sig ur då hon nog ansåg att det var lite för bökigt med alla tågbyten från Uppsala. Svärmor blev sjuk så svärföräldrarna ställde in. Kvar blev mamma, pappa och syster som satte sig i Röda faran och ilade ner mot Skåneland.

På lördag så bjöd Paula på lunch hemma hos sig och efter detta blev det presentöppning och så småningom åkte vi in till stan för att checka in på hotellet och gå runt lite i centrum. Vi bodde på Quality Hotel Grand precis mittemot kyrkan och centralen. Mörkret faller snabbt så års (och så här långt söderut, ha,ha), så när vi väl kom ut på stan började det skymma och blev snart mörkt.
På kvällen gick vi ut och åt middag på en trevlig restaurang, "Bar-B-Ko" (typisk lantlig touch på namnet där), med fantastisk mat och en trevlig atmosfär. Framåt kvällen när det var dags att dra sig tillbaka blev det några sköna nattbilder på stan.

Kroglivet i Kristianstad, och priserna, försöker hålla en mer storstadsnivå än man egentligen borde. Staden är liten och gästerna förhållandevis få jämfört med t ex Stockholm och Göteborg men man tar ändå ut 60-70 spänn för en öl eller ett glas vin. Inte nog med det, alla (utom restauranger) tar 100 kr i inträde + 20kr i garderobsavgift. Känns inte som att man spontant kan utbrista: "kom så går vi ner till O'Learys och tar en öl!" när den kommer att kosta 180 spänn inklusive inträdet och garderoben(!). Det blir många öl om man ska få ner priset/glas till en schysst nivå :). Gå en krogvända blir liksom uteslutet i den stan. 
Det funkar tydlien ändå för köerna lär vara långa, så långa att man t o m sätter upp kravallstaket för köerna, ha, ha!

På söndagar visar sig den lilla staden igen. Vid lunchtid var centrum nästan öde. Inte en affär öppen, Åhlens undantaget, inte ett café (jo ett) öppet, inget i stort sett. Precis som i Danmark. Rätt skönt på sätt och vis. Givetvis kan man åka ut till köpcentrat utanför stan och besöka Elgiganten, Mediamarkt, Expert, Jula, Rusta, Biltema, Team Sportia, u name it, vilket vi också gjorde. Vissa hade lite behov av att utöka sitt innehav av teknikprylar vilket vi rättade till på Elgiganten och Paula behövde storhandla på Maxi. Efter detta lunch och sedan hemåt framåt sena eftermiddagen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...