torsdag 3 november 2011

Tomma burkar skramlar mest - Intels nya stöldskydd är inget vidare

Intels Antitheft Technology bygger på att en dator utrustas med en 3G modul och kan ta emot SMS meddelanden. Om din dator, utrustad med denna teknologi, skulle bli stulen är det bara att skicka ett krypterat SMS till den och den tvärlåser sig.

Tekniken bygger på att man har en speciell Anti-theft (AT) krets i maskinen som har en direktlänk till 3G-kortet. Oavsett om datorn är på eller av, om hårddisken är utbytt eller ej, så kan man slå ut den. På samma sätt kan man återaktivera maskinen med ett annat krypterat SMS. AT kretsen har också möjlighet att, om datorn är rätt utrustad, skicka sin GPS-position till centralservern. Ytterligare en liten smarting, och ett möjligt problem, är att man kan ställa in funktionen att om datorn missar att "checka in" ett antal gånger mot centralservern så går den automatiskt över i stöld-mod. Najs.

Så, hur säkert är detta egentligen?

  • Om nån snor datorn och stoppar in den i en blyad påse så den inte har kontakt med något 3G-nät så lär inte något SMS komma fram. Håller man bara datorn undan 3G-nätet medans man pillar med den så är det bara om man har autodestruct med check-in timern som kan slå ut maskinen. Detta värde lär väl inte vara särskilt snålt ställt om man vill undvika spontana låsningar så tjuven lär ha lite tid på sig att rycka ur vad man behöver.
  • Vad händer om man kyler ner AT-kretsen med flytande kväve på samma sätt som man gör vid bilstereo-stölder. Glömmer den inte alla inställningar då och återgår till "oskyddat" läge.
  • Precis som alla andra system finns det alltid en bakdörr som servicetekniker ska kunna använda annars blir det dyrt med alla skrotade laptops som blivit ofrivilligt låsta och nån glömt koden. Denna bakdörr brukar ha en obehaglig förmåga att dyka upp på den svarta marknaden.
Jag antar att det viktigaste fortfarande är att se till att hålla informationen krypterad på disken om man har en laptop i jobbet med känslig företagsinformation. Man får också se till att hålla koll på sin maskin när man har den med sig eller låsa fast/in den när man går för dagen och lämnar den kvar på jobbet.

1 kommentar:

  1. Ja fast. Det låter ju himla käckt! Så antagligen kommer det få folk att vilja köpa den :P

    SvaraRadera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...