lördag 21 januari 2012

Pattaya - Jomtien Beach & Big Buddha

Idag traskade jag söderut mot Jomtien Beach som ligger ca 3-4 km söder om Pattaya Beach. Jomtien Beach påstås, av t ex Vingresor, att vara ett mer familjeorienterat ställe än själva Pattaya. Stranden skall dessutom vara bättre. Jag tog min lilla rygga och kameran i handen och knatade iväg för att skaffa mig en egen uppfattning.

Efter nån kilometer började det gå uppför. Mellan Pattaya och Jomtien ligger det 2 berg. Det ena är väl runt 200 meter högt, det andra runt 100. När jag befann mig ungefär mitt emellan dessa berg stötte jag ihop med en gammal man som fick syn på kameran och rekommenderade mig ett besök till utsiktsplatsen på det högre berget.

Absolut! Det gick att ta en Tuk-tuk hela vägen upp som alla andra gjorde, eller så kunde man gå. Man kan ställa sig frågan varför en person ens överväger att knata upp på ett berg i 32 graders värme och gassande sol när det finns billiga transportmedel att tillgå. Jo, för att det går! En liten röst tillhörande Moa Richard viskade i mitt huvud  samma sak som hon brukar säga till mig på Kinesispassen "gör det för att du kan!" Så jag gjorde det.

Utsikten var helt enastående, det var värt varje svettdroppe! Hela Pattaya strand och staden låg nedanför ens fötter.

Det fanns också ett litet kloster och ett militärmonument där thailändare tände rökelse och bad. Antagligen ett monument över stupade soldater i olika sammanhang. För att beträda dessa skulle man klä sig anständigt. Hur anständig är man efter att ha knatat upp för ett 200 meter högt berg i den värmen?


När jag tagit alla mina bilder var det dags att ta en titt på Big Buddha, en jättelik Buddha staty i guld som, av en händelse, råkade befinna sig på den andra bergstoppen. Bara att knalla ner igen och sedan upp på nästa.

Det första jag möttes av på topp 2 var en taxichaffis som låg och tog igen sig i skuggan. Blev en rätt bra bild med kontrasten av trädkoja och jättehotell. En hel radda taxibilar och bussar var parkerade på en stor plan och förarna relaxade medan alla turister hysteriskt svärmade runt högt och lågt med sina kameror. Varenda kotte hade en lapp runt halsen, "Group 152", haha!  De pratade ryska.En lång trappa ledde upp till Buddhaststyn och givetvis var det stor trängsel till att bli plåtad just på trappans fot.

Tycker personligen att den här Buddhan ser väl kvinnlig ut men det är ju Pattaya!


Också från denna höjden fick man en bra vy ner mot Jomtien. Alla höghusen där nere trodde jag var maffiga hotell med tanke på vad jag hade förstått av det jag läst. Fel! Man ser också den stora vägen längs vilken jag skulle gå vidare på.

Detta hus är ett av alla de jättebyggnader som finns i denna delen av staden. Bara där jag stod när jag tog bilden fanns 14 stycken till inom synhåll. Inte är det nåt hotell inte. Det är bostadsrätter. Reklam för bostadsrätter finns precis överallt. Mellan 300-600 tusen svenska kostar det att köpa sig en bostadsrätt i storleken en 2:a ungefär. Runt 10,000 kr/m2. Givetvis med tillhörande poolområde, vakt, etc. Vet inte om kurser i ryska ingår men det är nog vettigt att lära sig då grannarna sannolikt pratar det språket.

Ryssar ja. Denna delen fullständigt svärmar över av ryssar. Det är nästan det enda språk som hörs. Det fullkomligt dräller av tandvårdskliniker som bilden nedan. De erbjuder det mesta inom tandvård med implantat och en massa grejer. Tog en stund innan jag la ihop 2 och 2. Ryssar har överlag taskig tandstatus. Här kan man billigt fixa till saker och ting. Många ryssar...många kliniker!Väl nere på stranden upptäckte jag att den var ungefär lika belamrad med solstolar som på Pattaya Beach. Det gick knappt att komma fram. Det var däremot en jämnare balans av könen, dock inte av nationaliteter, på denna sidan som jag hädanefter kommer att kalla lilla Ryssland.Jag drällde runt ett tag, tog ett snabbdopp och gick sedan för att käka lite lunch på ett ställe. Jag beställde in en Red Curry rätt och ägaren varnade mig för att den var väldigt stark. När jag lyckats övertyga mannen om att jag verkligen gillar Thai Style så blev han så glad att han lagade till den så som thailändarna själva äter den, utan en massa cocosmjölk och jox och dessutom extra rikligt med örter av olika slag - riktigt Thai style. När jag hade ätit upp det hela, bästa rätten hittills, och berömde honom för smaken blev han jätteglad. Ytterst få västerlänningar beställer den och då brukar han göra den medium. Han lös som en sol! Sa jag att den var rätt stark?

Efter lunchen gick jag tillbaka till hotellet igen för att ta igen mig lite och beställa hotellrum till nästa anhalt på resan. Hela dagsetappen blev väl runt 1,5 mil räknade jag ut sen. Gött att få röra på sig lite.

Bensinstation för moppar

Ingen är visst rädd för Information Overflow här inte

Det är jobbigt att ta sig över de stora vägarna, tom för en thailändare.
2 kommentarer:

 1. snälla förlåt att vi är så flera. hoppas efter det tredje världskriget finns vi ej längre till

  men du får gärna åka till tex Lettland där nästan alla tandläkare kan svenska. själv brukar jag åka dit ibland och framställa mig som en svensk, då blir de extremt trevliga mot mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga problem :) När jag kom till Cha-Am hördes nästan bara Norska och Holländska. Jag tycker bara det är så tråkigt att ett helt område bara besöks av en nationalitet. Det hade varit mycket roligare med en jämn blandning. Gran Canaria är lika tråligt, där pratar alla svenska :(
   Ett tredje världskrig kanske vi ska försöka undvika, det brukar sluta illa med såna krig.

   Radera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...