onsdag 25 januari 2012

Två bra kompisar i vått och torrt

Jag vill härmed presentera två fantastiskt fina kompisar jag haft med mig på denna resa, två saker jag knappast kunna klara mig utan. Man är ju trots allt lite datageek och gillar att vara uppkopplad i stort sett hela tiden.

När jag anlände till Bangkoks flygplats gick jag ner till AIS disk för att köpa mig ett kontantkort för Thailand med ett dataabbonemang. För bara 1099 Bath, ca 325 spänn, fick jag dels ett lokalt telefonabbonemang som går att skicka hyfsat billiga SMS ifrån och ett obegränsat dataabbonemeng + Wifi på alla AIS och 3BB hotspots. Obegränsat vad gäller GPRS/EDGE data, dvs 2G, och WiFi vill säga. På 3G nätet har jag 2GB limit, sen går hastigheten ner på GPRS vilket duger utmärkt för mina behov. Abbonemanget räcker en månad.

De är ruskigt effektiva när man köper ett kontantkort här. Bara att lämna över luren och de switchar SIM, ställer in allt och det hela är klart på några minuter. Bara betala och vara glad :)

Jag har haft telefonen uppkopplad i princip hela tiden och använt Google Maps, Facebook, mail, nyheter via RSS etc. Dessutom har jag delat ut  förbindelsen till min Netbook genom att sätta upp en WiFi hotspot på telefonen.

Så länge jag har haft tillgång till fri Wifi på hotellen eller via 3BB eller AIS på stan så har jag använt detta annars kopplat in hotspoten på luren. Generellt har det varit bra med datahastigheterna också. I Pattaya, Bangkok  och Cha-Am är det full spruta med 3G, alldeles säker Hua-Hin också. Annars har det varit 2G vilket räcker utmärkt om man inte ska köra Skype eller nåt. Jag har hittills på 1,5 veckor inte ens bränt hälften av mina 2GB data och då har jag varit väldigt aktiv på nätet.

Man ska inte heller alltid lita på hotellen som erbjuder "Free WiFi". Visst är det gratis, och visst är det WiFi. Det dom glömde nämna är att det kan gå väldigt långsamt och vara väldigt skakigt. Då är det bra att ha en egen lina med sig. På Koh Samet gick det så långsamt att jag bara köra egen GPRS.
Detta gäller givetvis inte alla hotell. I Rayong hade jag tillgång till 7Mbit så då passade jag på att ladda upp alla mina bilder jag tagit till molnet som backup.

Sitter i skrivande stund i Cha-Am på restaurang Da Vinci's och bloggar detta via luren på en 3G lina, Facebookar samtidigt och kollar mailen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...