onsdag 25 januari 2012

Vem väljer att åka till Cha-Am?

Den här dagen beslutade jag att kolla upp vilka turister som åker hit till Cha-Am och kanske varför.

Dagen började så klart med en fantastisk trevlig frukost på hotellet vid halv 9 tiden. Här serveras en buffé där man kan få i stort sett vad som helst. 3 sorters thaimat och ris, en massa grönsaker av olika slag, vanligt pålägg som korv och marmelad. Vanligt bröd och rostad bröd. Kockar lagar till stekta ägg, omelett, bacon eller korv på beställning. Det finns också frukt, 4 olika sorters juicer, kaffe och en massa goda bullar och annat sött och gott.

Efter att ha stuvat i mig så jag skulle stå mig en stund gick jag ner till stranden och la mig några timmar fram till lunch. Jag tog en helt slumpmässig del av stranden nedanför hotellet där det var en liten lucka i thailändarnas parasollhysteri och där man kunde se att det låg turister.

På hotellet där jag bor, Golden Beach Hotel, bor det mest norrmän men också en del tyskar, engelsmän och amerikaner. Medelåldern på gästerna sjönk i samma ögonblick jag hade checkat in. Även om det finns några lite yngre så är de flesta i pensionsåldern.

Strandsnutten jag hittade snett nedanför hotellet gästades främst av holländare och tyskar vad jag kunde förstå men också finska kunde höras från och till. I sammanhanget så kändes populationen på mitt hotell plötsligt som lite yngre(!)
Efter lunch tog jag kameran och drog iväg söderut så långt man kunde komma på stranden för att sedan promenera hela strandens längd i min jakt efter turister. Den södraste delen av stranden består mest av klippblock men detta verkar inte störa thailändarna särskilt mycket. De sitter ju ändå under sina parasoll och ungarna är i vattnet och där finns inga klippor.Sedan kom ett parti fram till Cha-Am centrum med bättre sand men i stort sett inga turister, några stycken lite sporadiskt utspridda bland thailändarna, oftast en vit kille med en thailändsk tjej.Direkt norr om centrum kom ett parti strand på några hundra meter där det fanns övervägande del turister. Det hördes engelska, amerikanska, tyska, holländska, svenska, italienska, finska och norska.


Efte detta var där rätt dött på västerlänningar ända ner förbi mitt hotell några kilometer bort där den holländska pensionärsstranden var. Sedan var det lite blandat men rätt tomt på folk ända bort till stranden tog slut i norr.


Rent spontant kan jag nog konstatera att medelåldern på turisterna är väldigt hög här. Det är mestadels pensionärer som kommer till Cha-Am, eller de som bara vill ha lugn och ro. Det finns nog en vettig anledning till detta. Alla hotell ligger precis vid vattnet. Det är helt flackt ner till stranden oh lätt att gå. Det är fin sand och långgrunt. Det går att få totalskugga om man önskar. Det är inget som helst hålligång på kvällarna. Det finns restauranger med norsk mat, holländsk mat, svensk man (jag kunde fått en dagens med falukorv och stuvade makaroner) etc. Klart det kan vara tryggt att åka hit då.Saker i försäljningsstånden utmed gatorna är riktat mot thailändare, inga märkeskopior utan en massa tröjor och shorts i grälla färger, snäckor, cykeluthyrning av tandemcyklar för upp till 4 pers och så klart mat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...