onsdag 8 februari 2012

Att drunkna i digitalbilder


Skymning i Bangkok
Det är lätt att skjuta bilder med en digitalkamera, så lätt att man drunknar i bilder efter en 3 veckors semesterresa, vilket jag nyligen fått erfara.

Under mina 3 veckor i Thailand sköt jag iväg ca 3000 bilder totalt. Varje dag gjorde jag en grovrensning direkt i kameran och på kvällarna när jag importerade in bilderna till min medföljande Netbook så rensade jag ytterligare en omgång innan jag dels kopierade ut JPEG bilderna till en USB-sticka, dels laddade upp dom i molnet som backup ifall datorn skulle lägga av.

Alla bilder jag plåtade togs i både RAW och JPEG format och med en upplösning på 18 Megapixel så tar det rätt mycket plats. Därför laddade jag bara upp de avsevärt mindre JPEG kopiorna i molnet och till USB-stickan. Hade jag blivit av med all utrustning så hade jag i vilket fall haft JPEG bilderna backupade i molnet och åtkomligt hemifrån.

Hemma har jag nu börjat det mödosamma arbetet med att rensa ytterligare en omgång och är nu nere i ca 1200 användbara bilder. Från denna fortfarande enorma mängd ska det bli ungefär 150 utvalda bilder till ett  bildspel att ha på Mediacentret och de absolut bästa bilderna till några temasamlingar som jag kommer att lägga ut på min nyligen skapade fotoblogg på Wordpress, FotoGenen. Den var ursprungligen tänkt att användas för bildpublicering på resan. Dock var Netbooken för klen för att göra någon form av bildredigering på så jag fick spara detta tills jag kom hem igen.

Så under de närmaste veckorna kommer jag leka runt lite i LightRoom och Photoshop och efterhand släppa lite bilder på FotoGenen inom områden som Kvällsbilder, Rörelser, Perspektiv, Arkitektur, Människor och Sol & Hav.

Så, stay tuned!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...