onsdag 22 februari 2012

En spark i röven på Microsoft


Idag blir det ett inlägg av det mer ovanliga slaget; ett ifrågasättande av vissa lösningar, eller rättare sagt brist på dessa, i Microsoft SharePoint 2010 plattformen.

Jag fick ett enkelt uppdrag på jobbet att hjälpa några i Japan att fixa till en lista i SharePoint 2010 med några vyer som ska visa status på viss kundrelaterad data. Ett av fälten skall visa hur många dagar gammal dataposten är. En baggis kan tyckas, bara att jämföra datumet när posten skapades med dagens datum. Det finns till och med en formel för detta: DATEDIF(Datum1,Datum2,"d") viket skulle visa antal dagar som skiljer dessa datum åt.

FEL! Det går inte.
DATEDIF i just detta specifika fall accepterar bara innehåll från existerande fält, inte dynamiskt genererad data som t ex dagens datum.

Man lyfter fram SharePoint som en Business Intelligence plattform där man ska kunna mäta och jämföra nyckeltal och annat kors och tvärs. Men inte mot dagens datum.

Varför går det inte att göra detta rent tekniskt? Ställer jag en fråga mot en Microsoft SQL-databas kan jag mycket enkelt bifoga dagens datum som ett dynamiskt genererat fält och få fram precis det jag vill men här går det inte.
Men vänta lite här...SharePoint är baserad på Microsoft SQL-databas...

HUR TÄNKTE MAN HÄR???

Det finns så klart vägar runt detta som kräver lite utveckling och som defacto kommer att slöa ner systemet lite men thats the way it is.

Over and out!

2 kommentarer:

 1. Borde du väl kunna lösa med calculated column eller? Borde annars vara en baggis med SPD!
  Känner att jag är ute på hal is för jag antar att du pejlat runt en del...
  /Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha..och i en calculated column accepteras inte dynamisk data från variabler som indata till funktionen DATDIF. Bara inlagda data i existerande kolumner.

   Finns ett par lösningar på nätet men de uppdaterar bara när man uppdaterar en specifik post, inte när man visar själva listan.

   Ska man däremot formatera en kolumn med t ex en bakgrundsfärg kan man få till det - DÅ går det plötsligt att använda funktionen TODAY som ger dagens datum :/

   Och ja, allt detta har gjorts i SPD.

   Radera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...