måndag 26 mars 2012

Det mediala och digitala hemmet


(Utökad version av ett tidigare inlägg)
Det börjar äntligen dyka upp lite prylar som ger en vettig möjlighet att kunna skapa ett digitalt hem. Jag vet inte hur det är med er andra men jag har med åren börjat tycka att utvecklingen stannat av; nya funktioner och prylar kommer inte tillräckligt fort. Bortskämd? Kanske.

I vilket fall så har jag här plockat ihop en tänkbar lösning på ett digitalt mediahem med det mesta man kan tänkas behöva.

Grunden är en Smart-tv från Samsung. Då den kör Android och Samsung erbjuder en applikation för fjärrstyrning av TVn så kan man använda en padda som fjärrkontroll. Applikationen ger också möjligheten att plocka med sig bilden, "2nd TV", vilket gör att man kan ta med sig bilden på paddan vart man än befinner sig hemma. Najs!

TizzBird N1 är en liten sticka som har HDMI istället för USB, innehåller ett Android operativ och kan ansluta WiFi, tangentbord, mus etc. Den gör din dum-TV till en Smart-TV.
I och med att den kör Android kan man köra appen "2nd TV" där också och ta med sig bilden via WiFi.

PC.n tjänstgör som mediabank och förser både TVn och förstärkaren med video och musik via DLNA. Förstärkare. Likaså Blue-Ray spelaren. Både förstärkaren och Blue-Ray spelaren är dessutom styrbara via en Android applikation från paddan.

TellStick är en USB lösning för en PC med medföljande mjukvara för tidsstyrning och manuell styrning av elutrustning. Det finns en uppsjö av fjärrstyrda brytare och dimmers både för extern montering såväl som dold montering bakom existerande brytare. Det finns också sensorer för diverse ändamål att köpa. hela klabbet går att styra via en Android app.

Androidtelefonen används för att kunna komma åt saker och ting från Internet via en säker VPN-tunnel till routern hemma. Man kan t ex programmera inspelningar eller hämta filmer, musik och bilder. Det går också att t ex starta kaffebryggaren eller ugnen när man är på väg hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...