torsdag 29 mars 2012

Ett lärorikt föredrag om vattensplittring och vätgassamhället

Jesper Jacobsson
Idag har jag varit på ett synnerligen intressant och lärorikt föredrag om vattensplittring och vätgassamhället. Föredraget hölls i Mensa Uppsalas regi på Katedralskolan. Föredragshållare var Jesper Jacobsson som är doktorand inom området oorganisk kemi vid Uppsala Universitet. Han studerar storleksberoende egenskaper hos nanopartiklar och arbetar med att utveckla material för att ta till vara på solens energi genom att splittra vatten till vätgas och syrgas genom fotoelektrolys.

Metoden är helt genialisk, det behövs egentligen bara vatten, en knippe fotoner från solljus och en platta bestående av rätt ämne (vilket är det svåra att ta fram förstod vi). Sen alstras det syre på ena sidan av plattan och vätgas på den andra.

Förutom huvudämnet vätgassplittring diskuterade vi också den energiproblematik världen idag står inför och de problem vårt klimat, vår miljö och vår infrastruktur står inför samt olika lösningar med deras respektive möjligheter och problem. En sak är solklart, något måste göras åt vår energiproduktion och det snart.

Efter föredraget så stack vi, alla glada och kunskapstörstande Mensaner, ner till Koh Phangan på Övre Slottsgatan och käkade riktigt god thaimat, drack Chang och diskuterade både de ena och det andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...