lördag 24 mars 2012

Kalaskulan om bakfoten

I dagens Uppsala Nya Tidning kunde man finna en artikel som handlar om kalaskulans, dvs ölmagens, samband med alkohol. Man vill slå hål på myten om att just ölmagar orsakas av öl. Nå, journalister är väl inte de skarpaste knivarna i lådan och falerar allt som oftast med att kontrollera saker, eller i det här fallet, använda sunt förnuft och göra en snabb överslagsräkning.

I en tabell från Livsmedelsverket konstaterar man att spritdrycker faktiskt är värre då de innehåller fler kalorier. Ur tabellen kan man utläsa att Whisky innehåller drygt 4 ggr fler kalorier än starköl. Därför konstateras i artikeln att det egentligen inte är ölen som är faran utan starkspriten.

Visst är det så att Whisky har en större kaloripåverkan på kroppen än öl - i samma mängd! Tabellen ovan visar värden per 100 gram vilket vi hör enkelhetens skull översätter till 10 cl. I min tabell nedan har jag lagt till en kolumn för en "standardportion" av nedanstående dryckesvaror och en som innehåller kalorier/centiliter. Den sista kolumnen visar kalorier per portion och man ser raskt att ölen toppar följt av vin och sist starkspriten. Enda undantaget är likören men den är ju sockrad till tusen.

Vi kommer alltså fortfarande fram till att begreppet ölmage har en helt relevant förklaring. Men visst, ska man tuta i sig 33 cl Whisky till maten så håller jag fullständigt med artikelförfattaren - då är det starkspriten som är värst.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...