fredag 2 mars 2012

Lunchpriset visar en orts välstånd?Jag läste i UNT i morse att Uppsalas lunchpriser ligger i topp i landet(!). Runt 105-110 kronor för en lunch lyckas man klämma fram ur den stackars hungriga arbetande skaran av människor i Uppsala. Jag som tycker det är dyrt i Göteborg med sina 85-90 kronor. Riksgenomsnittet låg runt 77 kronor. Skandal!

I samma tidning kan man också läsa en artikel om att arbetslösheten i Uppsala har ökat med ca 4000 personer de senaste åren men att Uppsala län ändå ligger topp i Sverige med lägst arbetslöshet.


Då undrar vän av ordning; finns det ett samband mellan arbetslöshet och lunchpriser? Kan det vara så att om väldigt många har arbete och måste äta så blir branschen mindere konkurrensutsatt och priserna stiger? Jag kan tänka mig att i en kommun som Haparanda ligger inte lunchpriserna särskilt högt. Vill du sälja en lunch till folk utan arbete måste priset vara skäligt.

Det hade varit kul att ta en 10-i-topp lista över arbetslösheten och jämföra med en 10-i-topp lista över lunchpriserna. Det skulle inte förvåna mig om förhållandet vore det omvända.

Är det så att det går att mäta en orts välstånd genom att titta på lunchpriset?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...