måndag 19 mars 2012

Vindförstärkare av gigantiska mått


Varje dag jag hoppat av pendeln vid Helenelund och gått till jobbet i Kista har jag passerat det nya spektakulära hotellet Scandic Victoria Tower som står längst upp i Kista, bara ett hundratal meter från motorvägen.

Varje gång jag befunnit mig i närheten av hotellet så har jag upplevt att det varit blåsigt men när jag kommit bort en bit har det blivit lugnare - oavsett vindrikting.

Idag var det ordentligt blåsigt ute - och kallt. Skulle tro att vinden låg mellan 10-15 sekundmeter när jag travade hemåt på Torshamnsgatan mot pendelstationen, Nordvästtlig vind. När jag rundade hörnet in på Kistagången och hotellet kom inom synhåll började det friska i betydligt mer. Nästan framme vid hotellet skulle jag gissa på att vinden låg på mellan 40-45 sekundmeter i topparna. I helt motsatt vindrikting(!) Träningsväskan stod rätt ut från sidan på kroppen och jag var tvungen att luta mig rejält framåt för att inte tippa eller få tvärstopp. Det var klart svårt att hålla balansen medan vinden tjöt runt huvudet. 100 meter efter hotellet blev det kav lugnt för att en liten bit senare vrida runt till den "riktiga" vindriktningen igen. Skumt.

En helt platt byggnad som är 120 meter hög och dessutom byggd med bredsidan rakt mot den vanligaste vindriktingen. Grattis! Vind innehåller som bekant mycket energi. Längs marken saktas den ned av växtlighet och byggnader men en bit upp blåser det mer. Ju högre upp man kommer desto hårdare vind.

All vind som träffar byggnaden måste rimligtvis ta vägen nånstans. Mycket går på ömse sidor om byggnaden och skapar turbulens. En hel del går nedåt (uppenbarligen). När den nedåtgående vinden kommer ner till marken måste den vända igen därav den totalt motsatta riktningen på blåsten. Med tanke på vindhastigheterna drygt 100 meter upp så är det rätt mycket luft som vänder ner mot marken och ska ta vägen nånstans. Inte undra på att jag, och många med mig, höll på att blåsa bort idag.

Lite tråkigt är att de restauranger snett mittemot hotellet brukar ha uteserveringar på våren och sommaren. Blir det fel vindförhållanden, förhållanden som i normala fall hade gett serveringarna behagligt vindstilla läge med vinden i ryggen, så finns det en uppenbar risk att borden kommer att kunna blåsa bort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...