söndag 22 april 2012

Highlights..bright highlights!Då jag har varit utan bostad i 8 veckor har jag tillbringat tiden med att jobba i Kista och bo i Uppsala hos min mamma i väntan på nya lägenheten. Under tiden har jag upplevt ett antal väldigt trevliga, roliga och udda saker. Många upplevelser faller snabbt i glömska men det finns några som sticker ut lite extra och som jag kommer att bära med mig under lång tid framåt.


Cyklisterna i Uppsala är något alldeles speciellt. I alla andra städer är hackordningen solklar, enligt lagen, fotgängare - cyklister - bilar. I Uppsala är det cyklister - fotgängare - bilar. Cyklisterna här färdas i en fjärde dimension, plötsligt uppenbarar de sig från ingenstans och efter att ha swischat förbi försvinner de tillbaka in i ingenstans. Högt och lågt, här och där. Egentligen ingen större förändring sen jag bodde här. Uppsala var, och är fortfarande, Sveriges Beijing.

Konserthuset, en spektakulär kub i aluminium och glas, som man smällt upp invid de gamla fina kvarteren vid Vaksala torg är ett exempel på saker som förändrats väldigt mycket. Påmminner till formen om ett kärnkraftverk och smälter inte riktigt in där den står. Den gamla fina Centralstationen som numera så fint kallas resecentrum har också fått sin beskärda del av nybyggnationer. Här har man däremot behållit den gamla stationsbyggnaden och kompletterat med en del annat. Det blir nog bra när det blir färdigt.


Upptåget mellan Uppsala och Upplands-Väsby har varit en källa till munterhet många dagar på väg till jobbet. Vid ett antal tillfällen, har glömt hur många, så har man meddelat att tåget skulle komma in på ett spår, t ex spår 8. Alla som stod på spår 7 sprang raskt över till spår 8, genom gångtunneln under spåren, och när tåget väl kom in glömde nån att slå om växeln och tåget kom in på spår 7 varav hela gänget var tvungna att springa tillbaka. Det är rätt fantastiskt hur en hop människor kan få vassa armbågar när man ska slåss om sittplatserna.Den tillfälliga Träningen på SATS Uppsala kommer jag att komma ihåg länge. Dels pga platschefen Anders som gav mig en så bra deal att jag direkt tecknade ett 2 månaders kort, dels pga en fantastiskt duktig instruktör och fin människa, Anne Weyde, som jag cyklat för ett antal gånger och som snabbt kom att bli den som körde favoritpassen varje vecka. Framförallt 90-minutaren kommer jag att sakna.


Min Walkabout runt Uppsala som jag gjorde en dag för att se vad som förändrats sedan uppväxten var en skön upplevelse. Dels fick jag en lång skön promenad, dels  fick jag se det mesta från saker som förändrats till det oigenkänneliga till saker som är fortfarande är helt oförändrade sedan barndomen.


En grymt kul händelse var när jag hängde på mina gamla Estniska kompisar från ungdomstiden för att lira volleyboll en kväll. Askul att träffa en massa gamla vänner man inte sett sedan skoltiden! Sen kanske man inte ska gå ut fullt när man inte lirat på 30 år men gör man fel får man skylla sig själv - vilket jag nu gör - skyller mig själv alltså.

Jag passade också på att återknyta kontakten med några av mina gamla vänner t ex Mart, Piia, Musen samt Avo och Aime. Ruskigt trevligt att ses efter så många år och en fantastisk känsla. Många fler hade jag velat återknyta bekantskapen med men av olika anledningar blev det inte av. Förhoppningsvis hinner jag med ytterligare ett par stycken under de närmaste dagarna.

MENSA Uppsala passade jag på att träffa ett par gånger när jag inte hade något annat för mig. Jag var med på en fika på Upplands Nation och också ett mycket intressant föredrag om vattensplittring för framtida energi med efterföljande middag.

Om det kan räknas som en highlight vet jag inte men pizzabagaren på torget där jag bodde utmärkte sig med att ta extra betalt för pizzasalladen. Inte OK tycker jag.
Det visade sig också senare att ytterligare en pizzeria i trakten gjorde samma sak. Måste vara något som går här i stan. Låt oss hoppas det inte sprider sig till resten av landet.

Nu är det bara 3 dagar kvar innan jag tar mitt pick och pack och styr kosan söderut igen till min nya lägenhet dit jag flyttar in på fredag morgon. Tråkigt att lämna detta nu på sätt och vis när det hade funnits så mycket mer att hinna med. Samtidigt ska det bli kul att komma hem till Göteborg igen och få lite struktur på saker och ting.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...