söndag 15 april 2012

Microsoft inte särskilt framtidssäkert?


Jag fick ett mail från Microsoft häromdagen som konstaterade att Marketplace från och med den 9 maj 2012 inte längre supportar telefoner med Windows 6.x.

Vad är det med det då?

Tittar man tillbaka i tiden ett antal år, innan alla Smartphones, så tillverkade man telefoner som var gjorda för att användas länge. Jag tror att jag faktiskt skulle kunna få igång de flesta av mina 15-20 gamla Ericsson telefoner jag samlat på mig sedan 90-talet. Anledningen är att de levererades "as is" med all nödvändig funktionalitet grundinstallerad.

Med Smartphones som kör operativsystem såsom Android, IOS (dvs IPhone) och Windows Mobile har verkligheten blivit en annan. Alla 3 har sina egna "Markets" där man kan hämta appar och greja med sin lur. Android har varit särskilt duktiga med både uppdateringar men även uppgraderingar av operativet till nya versioner. När Microsoft nu går in och slutar ge support till Windows Mobile 6.x så blir det många som köpt lurar för inte så länge sen som kommer att bli ledsna. Kraschar luren och jag måste fabriksåterställa den finns det inte längre några appar att hämta...nada!

Hur många versioner tillbaka skall man stödja? Microsoft kör 1 version, innevarande och den förra. Nu rullas Windows Mobile 8 ut och då dödar man 6:an.
Vad Android beträffar så kan man fortfarande få tag på appar till de tidiga versionerna av operativet. Android 4 är på väg ut och 2:an supportas fortfarande. Apple har inte släppt säskilt många versioner då de är hårt kopplade till själva lurarna så där är det inte heller några problem och man stöder de versioner man släppt.

Min gamla HTC Hero från 2009 lever fortfarande och går fortfarande att uppdatera från Android Market medan den jämförbart gamla Sony Ericsson Xperia X2 med Windows nu blir obsolet.

Kommer man som presumtiv Windows Mobile kund att våga satsa på en ny Windows 8 lur med bakgrund av att operativen kommer med allt tätare intervaller? Plöstligt släpper man Windows 9 och då är min 2 år gamla lur med Windows Mobile 7 osupportad fast den kunnat leva ett bra tag till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...