tisdag 17 april 2012

Skadeinventering

Höger axel gör fortfarande förbannat ont i vissa lägen så idag när gick till SATS så nöjde jag mig med en ynkans 30-minuters spinning och ägnade istället huvuddelen av tiden till att testa igenom en massa övningar för att försöka inventera vad jag axeln klarar eller ej. Resultatet blev väl inte så där särskilt upplyftande.

Rena axelövningar kan väl sammanfattas med rena katastrofen medan en del andra övningar funkade bättre. Problemet är ju armen sitter fast i axeln så belastningen hamnar på axeln oavsett.

Axelpress - nej.
Hantellyft åt sidan - nej.  Det gick nätt och jämnt med 4 kg, dryg 25% av normala vikter ett fåtal gånger. Det gör ont bara att lyfta armen utan vikter.
Hantellyft framåt - 30% av normalt.
Lyfta stång upp mot hakan - nej.
Inåtrotation - inga som helst problem :)
Utåtrotation - glöm det.
Bakåtrotation - inte det heller.
Hög rodd - 20% av normalt
Låg rodd - 50% av normalt
Lats 90% av normalt om jag drar exakt rakt neråt. Lite för mycket vinklat bakåt så är det inte lika kul.
Biceps curls med z-stång - 75% av normalt. Axeln tar tyvärr en del där.
Triceps - Inga problem.
Bröst - klarar knappt en armhävning utan att axeln ger sig.
Ta av och på en tröja - besvärligt.

Det blir att i huvudsak hålla sig till magövningar, ryggövningar på bänk, benövningar och spinning för att sedan komplettera detta med ytterst låga belastningar, mest att upprätthålla rörelsen, och låta smärtan styra under en tid så det hinner läka ut ordentligt.

Jag drabbades av något liknande men i betydligt mindre skala när jag testade Shape för ett halvår sedan. Övningen där man håller en stång framför sig med brett grepp och för stången över huvudet runt ner mot ryggen utan att släppa händerna ger en knepig vridning i axlarna. Där small högeraxeln första gången och sviterna efter det satt kvar i en månad även om det inte direkt påverkade vikterna nämnvärt.

Det är bara att gilla läget och köra på. Liten smolk i glädjebägaren blir att inte kunna köra de supergrymma Kinesispassen med Moa Richard fullt ut nu när jag kommer tillbaka. Hon lovade dock att sätta ihop lite specialövningar till mig utan så mycket axelpåverkan så jag borde kunna delta i alla fall. Sen vankas det 2-timmars spinning med Moa också :)

Kroppen är en helt fantastisk maskin egentligen. Till skillnad från alla de maskiner människan har hittat på så klarar kroppen av att reparera sig själv om man bara ger den rätt förutsättningar och omvårdnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...