tisdag 15 maj 2012

Ett bidrag som stöd för högre sjuksköterskelöner

Att sjuksköterskeelever landet runt protesterar för att få en vettig ingångslön på 24,000 i månaden har väl knappast undgått någon. Att få uppmärksamhet och publicitet brukar ge effekt i längden och sjuksköterskor, och även en del andra yrkesgrupper, är väl värda vettiga löner med tanke på de timmar av studier som läggs ner på att lära sig yrket och det ansvar de har för människors liv. Inte nog med att de har en dålig ingångslön, löneutvecklingen är inget vidare den heller.

Det är lätt att låta bli att se problemet men den dagen man ligger där på sjukhuset och är i behov av kvalificerad vård, och också mänsklig kontakt och omvårdnad, blir problemet väldigt mycket tydligare. Risken är uppenbar att unga kommer att välja bort ett yrke där man inte får en ersättning som ligger i paritet med nedlagda studier utan istället väljer någonting annat som ger bättre avkastning för studierna. Förlorarna, det blir vi som behöver vård i framtiden.

Att uppmärksamma detta problem bland vanliga människor är viktigt men i slutändan är det våra politiker som också måste få upp ögonen och ge landstingen tillräckliga resurser för att de skall kunna betala vettiga löner. Politikerna är valda av folket, oss, och det är vår vilja som de har blivit valda till att genomföra.

Ett initiativ som tagits av sjuksköterskestudenter på Göteborgs Universitet, med Cie Rozenqvist i spetsen, är att, som en del av kampanjen för högre ingångslöner, sätta upp en egen webbsajt. På sajten ska man kunna läsa unika berättelser ur det dagliga livet, berättelser om händelser där människor på olika sätt har träffat en sjuksköterska som betytt någonting och som gjort en skillnad i deras situation. Tanken är att förmedla den viktiga roll en sjuksköterska spelar inom vården och få oss alla, och i förlängningen politikerna, att förstå hur viktigt det är att värdera sjuksköterskornas kompetens.

Mitt personliga bidrag till att hjälpa dem i deras mission är att designa och bygga själva sajten vilket är särskilt roligt då den kommer att hjälpa dem att nå ut med sitt budskap och jag hoppas att den också  kommer att bidra till att de uppnår sina mål.

Sajten är fortfarande under uppbyggnad och därför håller jag fortfarande inne med URL och layout. Den nyfikne får helt enkelt lugna sig en stund till :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...