lördag 9 juni 2012

Backa upp backupperna eller bli rökt

Jag sitter och reflekterar över digitalvärldens dilemma, dataförlust. Gamla svartvita foton ligger inte och blir dåliga (om de inte brinner upp), färgbilder håller länge men inte lika länge som svartvitt. Utskrifter från laserskrivare håller men bläckutskrifter är det värre med. En del kvitton från butiker håller kortare tid än garantin innan de är oläsbara.

Digitaldata då? Tryckta CD/DVD? De håller ett bra tag. Brännskivor? Nä...inte mer än 5-10 år. Hårddiskar...lika illa där.

Med detta i minnet kommer vi till kärnpunkten i min reflektion; backupper håller inte, inte tillräckligt i alla fall!
Hur menar jag då?

Jo, ta en Windows HomeServer t ex eller en NAS, en nätdisk, med backupfunktion. Vad gör de? Jo, de gör en backup av alla filer till en hårddisk, eller om den är riktigt bra till 2 parallella diskar, och håller reda på vad som tillkommer eller tas bort efter hand. Låter bra? Inte då!

Problemet är att en fil som skrivits till en disk ligger kvar tills den inte längre finns på orginalet...på samma plats vilket innebär att den har löper samma risk för magnetisk nedbrytning som orginalet. Jag har själv råkat ut för detta i en diskkrasch där jag skulle återställa från en backup där 6-7 år gamla filmer hade HomeServern dubblerade diskar.

Ett tips från min sida är att göra sig besväret att en gång per år eller två verkligen flytta runt datat så att varenda databit läses och skrivs in på nya platser för att hålla det fräscht. Det kan kräva en extra disk men är, tro mig, värt både kostnad och besvär.

Beroende på hur mycket data man har kan det också vara värt att satsa på molnlagring av sina backuper. Servrar brukar backuppas på band med nya band vid varje tillfälle man kör fullständig backup så där är sällan mediat mer än en vecka gammalt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...