tisdag 5 juni 2012

Blocket-luring via PayPal

Jag har i dagarna blivit kontaktad av en "dansk" sjöman som är intresserad av att köpa villavagnen som är till salu. I det första emailet konstaterar han att han inte har möjlighet att komma och titta på den personligen men att den ser bra ut på bilderna och han är beredd att köpa den på stående fot.

För att genomföra köpet vill han att jag ger honom mitt PayPal konto, emailadressen det är kopplat till och var någonstans vagnen står så att han, efter jag verifierat att jag emottagit pengarna på mitt PayPal, kan skickat dit ett "kurir" för att hämta upp vagnen. Låter smidigt och bra, eller hur?

Härifrån kan man se 2 olika scenarion; det första är ett scenario där vederbörande själv säljer en vara till kraftigt reducerat pris så att han snabbt får napp, ber "sin" köpare att sätta in pengarna på mitt PayPal konto och när jag verifierat att jag har pengarna så tar han vagnen och drar. Senare återkommer hans köpare till mig och kräver tillbaka pengarna eftersom han inte fått någon vara. Dansken drar sig undan medan vi andra tvistar om pengar.

Scenario 2 är att han sätter in ett belopp till mitt PayPal-konto, jag ser pengarna och verifierar köpet. Därefter hämtas vagnen och transporteras snabbt utanför Sveriges gränser där svensk polis inte kan göra något. Sedan initieras ett återbetalningskrav mot PayPal då köparen "inte är nöjd med köpet/leveransen".

PayPal har regler som säger att det man köpt måste vara levererat och ok innan köpet anses genomfört.  Detta innebär att pengar man satt in på någon annans konto kan återbetalas om man anser att det är något fel med köpet. Då är det bara för "köparen" att annullera köpet och hävda att det var fel på varan och vederbörande får tillbaka sina penger.

I scenario 1 behöver dansken inte använda eget kapital för bluffen men löper risk att kanske inte snabbt få en "egen" köpare som han kan vilseleda. Scenario 2 är snabbare men kräver att det finns pengar att bolla med.

Så här står det på PayPal:s sida:


Återbetalning inträffar när köpare ber kreditkortsföretaget upphäva en transaktion som redan har godkänts. Vanliga orsaker för återbetalning är bland annat:
  • Objektet inte mottaget. Köparen betalar för ett objekt men får det aldrig.
  • Objekt skiljer sig från beskrivning. Köparen betalar för ett objekt men får ett objekt som väsentligt skiljer sig från vad som förväntades.
  • Obehörig användning. En köpares kreditkortsnummer stjäls och används på ett bedrägligt sätt.


Även om du flyttat bort pengarna från PayPal kontot så inträffar följande:


Ett återbetalningskrav sätter igång en kedjereaktion. Köparens bank debiterar PayPals bank. PayPals bank debiterar PayPal. PayPal debiterar säljarens konto.
Om inte vår bank hade överfört pengarna skulle vi ha behövt debitera säljaren direkt. Om tvisten löses till säljarens förmån kommer PayPal att kreditera säljarens konto, så att pengarna betalas tillbaka.

Har man flyttat på pengarna står man alltså med en skuld till PayPal som måste betalas om man inte kan få rätt i tvisten. En sådan tvist kan ta 75-100 dagar att lösa.

Smartast är att helt enkelt kräva en postväxel, träffa vederbörande, eller en person med fullmakt, på en bank och få beloppet säkrat på banken vilket också är något som denna köparen, flera gånger, har fått instruktioner om.

Det kommer aldrig bli nån affär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...