söndag 22 juli 2012

Västtrafik - eller var det pesttrafik??

Jag skrev ett inlägg igår hur problematiskt det kan vara att få plats på en buss i Västtrafiks regi när jag skulle ta bussen till Kungshamn. Hade jag följt den kompletta resebeskrivningen hade jag dykt upp försent till bussterminalen , dvs långt bak i kön, och inte kommit med bussen. 20 personer kom inte med och ingen extrabuss sattes in.

Idag upprepade sig det hela när jag skulle hem. Jag, och några andra med mig, stod vid Hovenäsbron, sådär 3 hållplatser från Kungshamn, och såg buss 860 fräsa förbi utan att sakta farten. På skylten stod det "Fullsatt". Föraren vinkade :/

Notera bussen i bakgrunden. En ounyttjad resurs.
Jag hade en internetbetald SMS biljett som var giltig i 3 timmar. Nästa buss skulle komma 2 timmar senare. Vad fanns det för garanti att den skulle ha platser kvar? De andra skulle skicka hem sin dotter som skulle ta  tåget från Uddevala till Tidaholm. Där fanns inga andra alternativ än att köra henne till Uddevalla för att ho skulle hinna. Snälla som de var, det visade sig vara nästan grannar på campingen, så erbjöd de mig skjuts till Torp. Då buss 860 kör en massa omvägar var vi säkra på att hinna. Det gjorde vi inte. Kraftiga köer på vägen satte effektivt stopp för detta. Jag insåg efteråt att jag inte ens fick reda på namnet på min räddare!

Framme i Torp hade buss 841 till Göteborg redan avgått innan 860 hade kommit dit och där stod runt 50 personer som hade missat Göteborgsbussen. Nästa buss skulle gå en timme senare och rullade in knökfull och föraren vägrade ta ombord fler personer.  Senare rullade buss 871 in också knökfull med folk sittande stående i gången och sittande i trapporna. Ingen kom på. Då hade det gått drygt 1,5 timmar. Fler människor som skulle till Göteborg anlände efterhand

Föraren försöker kontakta centralen
Längre bort stod en buss vid vägkanten, nedsläckt. Föraren vilade. Den hade stått där en timme. Föraren i 871 ringde trafikledningen och ville att man skulle sätta in den som extrabuss. Inte då! Den skulle bli nästa buss 841 till Göteborg. Sent omsider rullade 841 in, dvs bussen från vägkanten. Den fylldes till bredden och alla kom inte ens med. Runt 10 personer fick vänta på nästa buss (gissa hur mycket senare den gick?...precis... 1 timme!)

Vi lämnade Torp innan 860 från Kungshamn hunnit dit dvs 860 var försenad. Hade jag nu inte fått skjuts från Hovenäset utan väntat på nästa buss och eventuellt kommit med den hade jag likförbannat inte kommit med anslutningen iaf.

Ett tag var jag inne på tanken att skippa bilen, tänka miljömässigt och resa kollektivt så mycket som möjligt. Jag tror jag skiter i den tanken. Västtrafik har slagit detta ur hågen på mig totalt. Jag kan inte ägna 5 timmar åt att ta mig en sträcka som det tar lite drygt en timme att köra med bil och betala lika mycket för.

Här hittade jag en sida för andra som inte heller är helt nöjda: https://www.facebook.com/pages/HATA-V%C3%84STTRAFIK-/1256733074645491 kommentar:

  1. Jag skulle hem en gång men busschauffören som såg mig springande i backspegeln visste lika perfekt som jag själv att jag skulle på hans buss men han smet ifrån mig en minut för tidigt. Sen när jag skulle till skolan ett par dagar före smitningen busschauffören gjorde mot mig kom en busschaufför två timmar försent. Fick säga åt mamma och pappa att någon av dem får skjutsa mig till skolan men jag har en lillasyster så ingen kunde köra mig till skolan och jag tvingades komma två timmar försent till skolan också. Jag skulle från Överlida till skolan i Svenljunga en gång (när jag gick i grundskolan då) och en tjej som väntade på samma buss som jag vid samma hållplats som jag kontaktade Värsttraskit och informatörer sa att bussen skulle vara 22 minuter försenad, den uteblev istället. Sen när jag började pendla mellan Överlida och Skene blev det ännu besvärligare än vad det var när jag pendlade mellan Överlida och Svenljunga där jag hade tätare bussturer. Jag skulle hem två gånger på två onsdagar med en buss som avgår 14:19 från hållplatsen Kunskapens hus, den skulle gå endast skoldagar OCH ALLA SKOLDAGAR, den uteblev på två onsdagar. Jag kontrollerade om min tidtabell har rätt textinformation där det står enbart en anmärkning som betyder alla skoldagar, den visade sig stämma bara ett visst tillfälle, för senare drog Värsttraskit in den där bussturen för onsdagar och torsdagar. Jag skulle till skolan den 16 november 2012 och all information jag fann på Värsttraskits webbsida var om ordinarie bussar och vägar, vägen mellan Överlida och Öxabäck (den som inte går via Holsljunga) var redan färdig men 07:15-bussen uteblev. Jag skulle hem från skolan den 5 juni 2013 och buss 371 i riktning mot Holsljunga kom men det kom ingenting i riktning mot Överlida trots Värsttraskits löften. Ringde min mamma och frågade om hon kan ta mig hem när inte ignoranter gjorde det men hon matade min lillasyster och kunde inte hämta mig alls. Fick vänta på nästa buss i två timmar och nöja mig med att den kom. Jag har väntat fem gånger på fem uteblivna bussar, detta är rejält livstidsirriterande.

    Elbil är mycket miljövänligare än buss så det är bättre att åka elbil än att åka buss på grund av mycket mer än bara miljön också. En nackdel med elbilar är att de är dyra men det är inte alla som kostar minst 350000 svenska kronor i salongen. Elbilen Twike som tillverkas i Tyskland har cykelpedaler (inte alla sådana trehjuliga elbilar har pedaler) med vilka man kan ladda batterier och förlänga räckvidden. Elbilen kostar som minst 18000 dollar i USA, mindre än 120000 svenska kronor, rymmer bara två personer och 250 liter bagage eller en person och 400 liter bagage. Motoreffekten är 6 kilowatt, topphastigheten är 85-90 kilometer i timmen men det finns även sådana elbilar som uppnår 105, räckvidden är 200 kilometer med två batterier eller 500 kilometer med sju batterier och bilen tar bara en timme att ladda i Europa där man lättast kommer åt laddningsspänningen som ligger på 220 eller som i Sverige, 230 volt, i USA tar det två timmar att ladda elbilen Twike för att laddningsspänningen är 110 volt.

    SvaraRadera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...