fredag 10 augusti 2012

Canon 5D Mark II - en ruskigt kompetent kamera


Detta är en kamera jag har blivit lätt imponerad av, en Canon EOS 5D Mark II. Den är en av 3 modeller i proffssegmentet; EOS 1D, EOS 5D och EOS 7D. Till skillnad från digitala systemkameror i konsumentsegmentet som kör med sensorer i APS-C storlek (instegs-proffskameran 7D inkluderad) så har denna proffskamera en fullstorleks sensor (36x24 mm) dvs sensorn är lika stor som ett traditionellt negativ från en analog kamera. APS-C sensorn är ca 3/4 så stor vilket har både för- och nackdelar.

Jag trixade ihop en bild för att visa skillnaden. Om bilden ovan är tagen med ett normalobjektiv på 50mm så fyller bilden hela bildrutan på en fullsensor. På en APS-C sensor som är mindre får man bara med det i den röda rektangeln vilket i praktiken innebär att man zoomar in varje bild. Skillnaden är 1.6 ggr på Canons kameror vilket innebär att 50mm optiken ovan i själva verket upplevs som ett 80mm objektiv dvs ett porträttobjektiv. Vill jag få med hela motivet ovan med en APS-C sensor måste jag skaffa en vidvinkel på runt 30 mm.

Så, vad är problemet? Jo, 50mm optiken ovan är billig, runt 1000 kr, och hyfsat ljusstark (bländare 1.8). En 28 till 30mm med samma ljusstyrka kostar runt 4700-5000 kr. Stor prisskillnad för att uppnå samma sak och ett rent slöseri med tanke på att en stor del av objektivets bildyta inte ens används. 

28mm på en fullformat är en riktigt bra och praktisk vidvinkel som gör att man kan få med t ex ett helt rum på en bild. Motsvarande optik till en APS-C betyder en bränvidd på ca 17-18 mm vilket visserligen, med en betydligt ljussvagare optik, är standard på APS-C kamerorna. Vill man fortfarande ha samma ljusstarka objektiv i den brännviddsklassen snackar vi 10-15,000 kr(!)

Omvänt finns det fördelar på telesidan. I och med att APS-C kamerorna förstorar allting 1.6 ggr så blir med automatik ett teleobjektiv "längre" än vad det är tänkt för på fullformaten. Ett 100mm tele blir 160mm, ett 300mm blir 480mm. Där finns också en prisskillnad men inte tillnärmelsevis lika stor. En motsvarande prisjämförelse ger ett 100mm/2.8 för runt 4,600kr och ett 150,/2.8 för 6,600kr. Lite dyrare att äga en kamera med fullstorlekssensor om man vill ha långa telen men inte tillnärmelsevis lika stora skillnader i pris.


Varfördå  allt snack om ljusstyrka? Jo, ett ljusstarkt objektiv gör dels att man kan ta bra bilder med lågt brus under ljussvaga förhållanden utan behov av blixt (en stor bra blixt kostar också pengar), dels har man möjlighet att arbeta med skärpedjupet. Ju ljusstarkare objektiv (större bländaröppning) desto kortare skärpedjup. Detta innebär i praktiken att det går att isolera motivet från för- eller bakgrund genom att bara behålla motivet skarpt. Större bländaröppning = kortare skärpedjup = bättre isolation. Bilden ovan är tagen med en 50mm normaloptik med bländare 1.8. Med en bländare 3.5 som är största öppning på ett lågbudgetobjektiv hade hela bilden varit skarp och önskad effekt hade helt uteblivit.


En annan fördelaktig sak med EOS 5D Mark II just nu är priset. Det är en mycket dyr kamera men har rasat kraftigt i pris det senaste halvåret med tanke på att Mark III introducerades nyligen. Mark III fick ett introduktionspris på 31,000 Kr. Mark II kostade vid lanseringen för 3 år sedan 25,000. Sedan har priset lågsamt fallit och bara de sista månaderna har den gått ner från runt 18,000 till 16,000.
I och med introduktionen av Mark III kommer Mark II att fasas ut och lämnar antagligen snart hyllorna så vill man ha en riktigt bra kamera till ett förhållandevis bra pris så finns det ett köpläge nu. Mark III kommer visserligen men bättre sensor men bara marginellt högre upplösning. Förbättringarna motiverar knappast prisskillnaden.

Lite fakta om 5D Mark II:
  • 21,1 megapixlar och full formats(36 x 24 mm) CMOS-sensor 
  • DIGIC 4 processor som hanterar autofokus med ansiktsavkänning i direktvisningsläge. 
  • Känslighet upp till ISO 25600. 
  • Man kan filma i full HD och ta stillbilder samtidigt. 
  • 3-tums högupplöst LCD-skärm med upplösning på 920 000 punkter, bred betraktningsvinkel och dubbel antireflexbehandling
  • Bildhastighet upp till 3,9 bilder per sekund. Maximal bildserie begränsas av minneskortets kapacitet. 
  • 9-punkts autofokus + 6 AF hjälppunkter
  • Kameran är dessutom väderskyddad så man slipper vara rädd för regn och taskiga väderförhållanden
Har begärt att Japanphoto ska ta hem ett ex så jag får något att klåfingra på och skjuta lite testbilder med.
5D Mark II är en ruskigt kompetent kamera. Lite sugen är jag allt måste jag villigt erkänna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...